Ga naar de inhoud
Onderzoek

Overgewicht ontregelt immuunsysteem: massaal afvallen tegen coronavirus?

Liesbeth van Rossum van het Centrum Gezond Gewicht. Beeld © Editie NL

We moeten afvallen in de strijd tegen het coronavirus. Die oproep doet de Britse premier Boris Johnson. Mensen met overgewicht zouden een grotere kans hebben om ernstig ziek te worden van het virus. Minder overgewicht zou veel opnames op de intensive care kunnen voorkomen. Hoe zit dat in Nederland?

Van alle patiënten in Nederland die met het coronavirus op de intensive care terechtkomen, heeft driekwart overgewicht. De ziekte komt harder aan bij zwaarlijvigen en richt meer schade aan.

'Ontregeld immuunsysteem'

"Afvallen is belangrijk", zegt Liesbeth van Rossum van het Centrum Gezond Gewicht van het Erasmus MC tegen Editie NL. "Het immuunsysteem van mensen met overgewicht is vaak namelijk al ontregeld voordat ze ziek worden."

Boris
Zie ook:
Boris Johnson sport na corona en wil dat andere Britten dat ook doen

Dat immuunsysteem valt normaal gesproken virussen aan. "Als je een gezond gewicht hebt, werkt dat immuunsysteem beter en heb je een milder ziekteverloop."

Vetcellen en immuunsysteemcellen

Het probleem bij mensen met obesitas is dat het immuunsysteem continu aanstaat. "Daardoor reageert het niet goed op acute prikkels, waardoor mensen minder goed en snel herstellen", zegt immunoloog Pieter Leenen van het Erasmus MC tegen Editie NL.

In het vet zitten vetcellen en immuunsysteemcellen. "Die vetcellen staan de hele tijd onder stress. Daardoor moeten de immuunsysteemcellen de hele tijd aan het werk om de vetcellen beter te maken", vertelt Leenen. "Die cellen hebben daardoor minder tijd om met bijvoorbeeld het coronavirus aan de slag te gaan."

In 2019 had iets meer dan de helft van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht. Overgewicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij obesitas - ernstig overgewicht - is dat andersom: meer vrouwen dan mannen hebben obesitas. In totaal heeft 14,7 procent van de volwassen Nederlanders obesitas.

Meer beweging en slaap

En dus moeten mensen met overgewicht geholpen worden. "Je moet mensen heel intensief begeleiden. Zo moeten ze gezond eten, meer bewegen en voldoende slapen", vertelt Van Rossum.

Dat zou het immuunsysteem volgens Van Rossum duidelijk verbeteren. "Het systeem valt daarna heel specifiek virussen aan. Dat is heel belangrijk."

'Gezond leven is een must'

Op dit moment wordt er vooral gekeken naar de behandeling van en vaccinaties tegen het coronavirus. "Maar wij willen juist aan de voorkant kijken wat er kan gebeuren om te voorkomen dat mensen het virus krijgen. Gezond leven is daarvoor een must."

Bekijk de video hier:

01:51