Noodlanding of niet?

Luchtballon scheert vlak langs huizen: 'Jammer als mensen hierdoor bang worden'

24 juli 2020 15:57 Aangepast: 24 juli 2020 17:55
Is het gevaarlijk of lijkt het maar zo? Beeld © Lawrence Nicolaas

Een luchtballon die vlak langs huizen scheert: deze spannende beelden zijn gisteravond in Nijkerk gemaakt. Hoewel het er heftig uitziet, is de ballon gewoon veilig aan de grond gekomen. Lijkt het alleen maar spannend, of is het dat ook?

"O, wat eng", zegt de dame die het filmpje maakt. "O, daar gaat 'ie, wat een idioten." Ze vindt het zo te horen levensgevaarlijk. Maar is het dat ook?

"Dit soort video's van luchtballonnen die vlak over huizen lijken te vliegen, zijn echt een soort sensatiefilmpjes", zegt Monique Hoogeslag, woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart. "Want hoewel ballonvaarders niet kunnen sturen, kunnen ze heel goed hun hoogte bepalen."

Volgens Hoogeslag lijkt het alsof de ballon heel dicht in de buurt van de huizen komt, maar is dat niet zo. "Vaak is het gezichtsbedrog, vanuit de kant waarvan het wordt gefilmd lijkt het net alsof de luchtballon vlak over huizen vliegt. Dat komt ook omdat de luchtballon in verhouding erg groot is, zo'n 35 meter."

Bewuste keuze

Vorige week ging een video viral waarop te zien was hoe een ballon vlak langs de snelweg voer en landde. "Als het gaat over noodlandingen in een weiland, woonwijk of op een weg dan die zien er misschien spectaculair uit, maar die zijn helemaal niet gevaarlijk. Het is een bewuste keuze."

Monique Hoogeslag is zelf ook pilote Monique Hoogeslag is zelf ook pilote

Die noodlandingen worden gemaakt omdat ze de verkeerde richting uit gaan of overvallen worden door noodweer. "En dan zit er niets anders op dan landen."

Jammer

Hoogeslag baalt dat juist dit soort momenten gefilmd worden. "Jammer als mensen bang worden door zulke filmpjes, want jaarlijks landen er ruim 8000 luchtballonnen. Als er daarvan acht niet helemaal zoals gepland gaan, dan is het veel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore