Ga naar de inhoud
Stad leren kennen

Rene rent door álle straten van Rotterdam: 'Nog 1500 kilometer te gaan'

Rene probeert door alle straten van Rotterdam te rennen Beeld © Charles van Cauwenberghe

Gewapend met een plattegrond en een stift trekt Rene Kuijs een paar keer per week zijn hardloopschoenen aan om zoveel mogelijk kilometers door Rotterdam te rennen. Zijn doel? Hij wil door alle straten van de stad gerend hebben. "Ik doe het om de stad beter te leren kennen."

Tien jaar geleden verhuisde Rene van Brabant naar Rotterdam. "Het is een hele mooie, grote stad, maar misschien kende ik er maar tien procent van", vertelt hij aan EditieNL.

Als hij een filmpje ziet van de Amerikaanse langeafstandsloper Rickey Gates krijgt hij een idee. "Hij noemde zijn project 'Every Single Street' en liep daarbij door alle straten van San Francisco. Dat idee sprak mij ook wel aan. Verder dan je eigen wijk en je eigen routes kom je eigenlijk niet. Wat is nou een betere manier dan door alle straten te gaan lopen?"

2000 kilometer straat

Rene is zelf ook al jaren fanatiek hardloper dus was de stap snel gemaakt om alle straten van Rotterdam hardlopend te verkennen. "Mijn tempo ligt iets lager dan normaal, maar ik probeer zoveel mogelijk rennend te doen."

Even snel een straatbordje aantikken en door naar de volgende is er niet bij: "Ik ren de hele straat door! De ene straat is kort, de andere weer kilometers lang."

We
Lees ook:
We gaan massaal hardlopen: met deze tips houd je het als beginner vol

Daarom meet Rene zijn voortgang door naar de kilometers te kijken, en niet naar de hoeveelheid straten. "Ik denk dat het in totaal om zo'n 2000 kilometer gaat. Ik ben 6 mei begonnen en zit nu op 500 kilometer. Ik doe het ongeveer drie keer per week, gemiddeld zo'n twintig kilometer per keer."

Als hij op dit tempo doorgaat, is hij eind dit jaar klaar. "Maar er is geen vaste einddatum. Ik wil de tijd nemen om veel rond te kijken in de stad. Als ik er daardoor een maand langer over doe, dan is dat maar zo."

Straatbeeld zien veranderen

Er gaat altijd een plattegrond mee, zodat hij weet waar hij gebleven is. "Ik streep elke keer een straat af met mijn arceerstift. Het is ouderwets handwerk." Met Rotterdam Zuid is hij nu bijna klaar.

"Het leukste is de diversiteit in de stad te zien. Hoe veel verschillende culturen in de wijken samenwonen en hoe goed dat gaat. Rotterdam heeft veel te bieden", vertelt Rene.

Sneller
Lees ook:
Sneller door speciale hardloopschoen: is dat eerlijk?

"Het geeft ook een mooi tijdsbeeld. Ik begon toen de coronamaatregelen nog strenger waren. Het was veel rustiger op straat. Ik heb het straatleven weer zien veranderen de laatste maanden."

Eigen wijk

Rene gaat met de fiets naar een beginpunt om daar te starten met hardlopen. "Ik ben aan de rand van Rotterdam begonnen. Soms moet ik eerst al veertig minuten fietsen, dat wordt echt te veel als ik dan vanaf huis al begin met rennen." Daarom kijkt hij ernaar uit om straks wel de stukken in zijn eigen omgeving te doen.

"Ik ben benieuwd hoe het in de wijken in mijn buurt is. Ik kom er heel vaak, maar ik probeer het op een andere manier te beleven en meer om me heen te kijken. Het is leuk om te zien wat er op straat gebeurt en wat er te zien is, ook in je eigen wijk."

Veel aanspraak

Soms herkennen mensen Rene als hij zijn ronde doet. "Ik sta regelmatig stil om de straten te markeren, dan spreken veel mensen je aan. Ze denken dan dat je de weg kwijt bent. Je krijgt heel veel aanspraak, ik krijg echt leuke reacties terug. Dat is ook waarom ik met een kaart loop en niet met gps."