Kindermisbruik

Vier jaar cel voor bezit 'pedohandboek', is dat veel?

23 juli 2020 15:36 Aangepast: 23 juli 2020 18:01
Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Er moet een gevangenisstraf van vier jaar komen op het verspreiden, in bezit hebben of verwerven van een handleiding met tips en trucs voor het seksueel misbruiken van kinderen. Dat wil minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus. Waarom staat er vier jaar op? Editie NL zocht het uit.

In het zogenoemde pedohandboek staan volgens Marcel Jeninga van de Stichting Tegen Misbruik allerlei tips hoe je kinderen kunt misbruiken. "Er staat van A tot Z in dat er bijvoorbeeld een bepaald jachtseizoen is en er staat een handafdruk in van hoe ver je bij een kind kunt binnendringen zonder DNA achter te laten." Afschuwelijke praktijken die Jeninga eigenlijk niet tegen EditieNL wil vertellen omdat ze te heftig zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grapperhaus wil bezit en verspreiding pedohandboek strafbaar stellen

Hij is blij dat het bezitten van dit boek nu strafbaar wordt. "Als stichting strijden we al jaren tegen deze praktijken. We zijn blij dat het nu strafbaar wordt, en vier jaar is niet veel maar het is al één stap in de goede richting."

Maar waarom die vier jaar? "Het idee om vier jaar celstraf in te voeren op deze straf, is vooral om iemand in verzekering te kunnen stellen voor onderzoek", legt strafrechtdeskundige van de Erasmus Universiteit Joost Verbaan uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Daders van seksueel misbruik onthuld op Instagram

"Je hebt meer bevoegdheden om iemands laptop door te zoeken, als er een straf staat op een daad. Bij een aanhouding kan iemand na negen uur weer vrij komen, maar als er een straf op staat, heb je een geldige reden om iemand langer vast te houden. Het is dus een bevoegdheid om het strafprocesrecht mogelijk te maken."

Het handboek is een soort handboek voor misbruik. Het stoomt iemand klaar voor een verboden handeling. Verbaan legt uit: "Dit is dus een straf voor de voorbereiding van handelingen. Op de handeling zelf – misbruik – staat ook een straf van vier jaar."

Ook vier jaar cel

Op het misbruiken van minderjarigen staat dus ook vier jaar cel. Net als op het aanwezig zijn bij ontuchtige handelingen en het verspreiden van kinderporno.

Een straf van vier jaar wordt ook onder andere opgelegd bij openlijke geweldpleging, mensensmokkel en het helpen ontsnappen uit een gevangenis.

Maak jij je zorgen over je seksuele gevoelens voor minderjarigen?

Je kunt gratis en anoniem Stop it Now! bellen: 0800 - 266 64 36. De organisatie werkt met specialisten die mensen met seksuele gevoelens en/of gedrag naar minderjarigen helpen. Start het gesprek en voorkom seksueel kindermisbruik.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore