Ga naar de inhoud
Brand bij afvalbedrijf

Afvalbedrijven roepen op na brand: 'Gooi batterijen niet bij huisvuil'

Bij afvalverwerker Renewi ontstond vorige week een fikse brand Beeld © ANP

Brandbaar materiaal tussen het huisafval zorgt steeds vaker voor brand bij afvalverwerkers. De vermoedelijke boosdoeners zijn ontvlambare spullen als accu's en batterijen. Afvalbedrijven dringen aan om deze spullen niet meer zomaar weg te gooien.

Bij afvalverwerker Renewi in Vlaardingen ging het vorige week mis. Een enorme brand ontstond in de loods van het bedrijf. Batterijen en accu's die tussen het afval werden gevonden, waren vermoedelijk de oorzaak. En het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt.

Ontploffen in bunker

"We zien het nog vaak genoeg gebeuren. Die branden zijn een doorn in het oog voor deze branche", zegt Peter van Kessel, woordvoerder bij Renewi. "Vaak worden wij aangekeken als de veroorzaker van de brand, al ligt de oorzaak vaak niet bij ons"

Elektrische
Lees ook:
Elektrische fietsen niet zonder gevaar: accu's spontaan in brand

Het is de bedoeling dat batterijen weggegooid worden bij speciale punten, maar in de praktijk gebeurt dat niet altijd. Daardoor gaat het mis, volgens Van Kessel. "We zien nog te vaak dat batterijen bij het restafval worden gegooid. Als dat afval wordt opgehaald, wordt het platgemaakt zodat we meer afval mee kunnen nemen. Wanneer er in dit afval een batterij zit kan het al misgaan."

Als het vervolgens gestort wordt in een van de afvalbunkers wordt het verder verwerkt met onder andere kranen die het afval verder scheiden. "Ook hierbij kan er een vonkje ontstaan met als mogelijk gevolg een steekvlam in de bunker. Het is van groot belang om restproducten als batterijen en accu’s apart te scheiden, dat vonkje moeten we immers proberen te voorkomen."

Lithiumbatterijen

Wees dus voorzichtig met het weggooien van je batterijen. Al is zeker niet elke batterij hetzelfde. Vooral bij lithiumbatterijen moet je opletten, zegt Erik Kelder van de TU Delft. "Dat zijn de nieuwe batterijen die overal voor worden gebruikt: voor telefoons, laptops, elektrische fietsen."

Zorgen
Lees ook:
Zorgen over laden elektrische auto in ondergrondse parkeergarage

"Die batterijen bestaan uit een organisch oplossingsmiddel en daar zit het gevaar. Dat is brandbaar", vervolgt Kelder. Die batterijen zijn er in verschillende vormen: van knopen tot gewone cilinderbatterijen. "Binnenin die batterij wordt lithiumkoolstof opgeslagen. Dat reageert heel sterk op water en zuurstof en kan leiden tot brand."

Het kan dus een hoop ellende voorkomen als je de batterijen niet in de afvalbak gooit, maar gewoon naar een speciaal punt brengt.

Bekijk hier de video:

02:04