Amerongen, Rhenen

Supermarkt zet steden verkeerd op de kaart: waarom is topografie zo lastig?

22 juli 2020 12:17 Aangepast: 22 juli 2020 18:37
Niet alle steden liggen op de juiste plek op de kaart Beeld © EditieNL/Jumbo

Nu we massaal in Nederland vakantie vieren leren we ons land wat beter kennen. Toch blijft het lastig om alle dorpen en steden op de kaart aan te wijzen. De makers van een poster voor supermarkt Jumbo gingen de mist in met Amerongen en Rhenen, deze steden werden aan de verkeerde kant van de rivier op de kaart gezet. Waarom vinden we topografie zo lastig?

De steden Amerongen en Rhenen werden op een poster over Nederland nét aan de verkeerde kant van de Nederrijn geplaatst. Jumbo betreurt het en geeft aan niet te weten hoe het heeft kunnen gebeuren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Frankrijk tot America: op wereldreis in eigen land

Maar geef eerlijk toe, zou jij alle plaatsen in Nederland zo kunnen aanwijzen op de kaart? Voor velen van ons is een lesje topografie waarschijnlijk voor het laatst in groep acht geweest.

"Tijdens de topografielessen op school leer je 300 plaatsnamen", legt Marian Blankman uit. Blankman maakt topografieboeken voor leraren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Basisscholier slecht in topografie

"We maken gebruik van honderd plaatsnamen van Nederland, honderd van Europa en nog eens honderd van de wereld. Kinderen leren dat in principe één keer in het basisonderwijs en dan nog één keer in het voortgezet onderwijs."

Maar niet elke middelbare school is hier even fanatiek mee volgens Blankman, dus kan het zijn dat kinderen het maar één keer leren. "De plaatsnamen van Nederland leer je in groep zes, de plaatsnamen van Europa in groep zeven en de wereld in groep acht. Als je het daarna niet meer herhaalt dan is het niet gek dat je het vergeet."

De poster van Jumbo De poster van Jumbo

Beter ordenen

Toch is het volgens Blankman wel heel belangrijk dat je weet waar verschillende steden liggen. "Het gaat niet zozeer om de plaatsnaam zelf, want die kun je ook opzoeken op internet. Maar het gaat vooral om de context. Zodat je een plaats als referentiepunt kunt hebben. We leren kinderen bijvoorbeeld dat Schiphol in de buurt van Amsterdam ligt. Daardoor krijg je meer inzicht en kun je informatie beter ordenen in je hoofd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore