Smaad of laster

Daders van seksueel misbruik onthuld op Instagram

20 juli 2020 15:15 Aangepast: 20 juli 2020 18:29
Beeld © iStock

Op de Instagrampagina abusers_nl delen slachtoffers van seksueel geweld anoniem hun verhaal. Maar het gaat verder. In veel gevallen vermelden ze hierbij ook de naam van de dader. Mag je iemand publiekelijk aan de schandpaal nagelen?

De pagina heeft inmiddels ruim 10.000 volgers. 'Alle ingestuurde verhalen van Nederlandse abusers blijven anoniem', zo wordt beloofd. En die verhalen, met naam en toenaam, worden massaal gedeeld.

"Ik denk dat dit niet mag", zegt strafrechtadvocaat Diantha van Eijsden tegen Editie NL. "Het valt onder smaad of laster. Je zet iemand opzettelijk in een kwaad daglicht door diegene van een bepaald feit te beschuldigen. Het doel is dat anderen hier weet van krijgen."

Smaad of laster

En op internet blijft een naam voor altijd terug te vinden. "Als je iets vertelt dat niet waar is, is er sprake van laster. Want wie checkt of de verhalen en beschuldigingen die op die Instagrampagina worden gedeeld, ook echt waargebeurd zijn? Er kan aangifte tegen je worden gedaan van smaad of laster."

Van Eijsden adviseert haar cliënten die slachtoffer zijn van seksueel geweld om de daders nooit publiekelijk bloot te stellen. Dat komt de strafzaak niet ten goede, zegt ze. "In Nederland worden verdachten altijd goed beschermd. Als de naam van de verdachte wordt gepubliceerd, kan de rechter daar rekening mee houden. Dat kan leiden tot strafvermindering."

'Niemand wist wat er in mij omging'

Roëlla (37) werd op haar achttiende slachtoffer van seksueel geweld. "Ik woonde destijds op Curaçao en ben verkracht door een vriend van een vriend", vertelt ze aan Editie NL.

Roëlla. Roëlla.

Jarenlang heeft ze haar verhaal verzwegen. "Daardoor heb ik me al die tijd alleen gevoeld. Niemand wist wat er in mij omging." Inmiddels heeft ze haar ervaring met anderen besproken. "Dat heeft mij veel kracht gegeven."

'Focus op jezelf'

Toch denkt ze niet dat zo'n Instagrampagina de oplossing is. "Je moet je afvragen wat het je oplevert. De taak om iemand te straffen ligt naar mijn mening echt bij de politie en justitie."

Volgens haar kun je je beter op jezelf richten. "Het heeft mij enorm geholpen om na jaren mijn verhaal te kunnen delen. Ook met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. De focus ligt op mezelf en niet op de dader. Op die manier heb ik van een negatieve ervaring iets positiefs kunnen maken, waardoor ik andere slachtoffers kracht kan geven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore