Niet langs de deuren

Geen sponsorloop door corona: KiKa start online collecteweek

20 juli 2020 11:52 Aangepast: 21 juli 2020 08:33
De familie van de 5-jarige Kjeld (rechts) doet mee aan de collecteweek. Beeld © Editie NL

Geen optredens, geen collectanten langs de deur en geen sponsorloop. De coronacrisis zorgt ook bij goede doelen voor financiële schade. KiKa start vandaag om die reden met een online collecteweek. Maar is dat net zo effectief?

"Wij moeten het normaal gesproken natuurlijk hebben van allerlei fysieke acties. Maar door de coronacrisis kunne die niet doorgaan", zegt Jakolien van Eijk van KiKa tegen Editie NL. Op dit moment heeft de organisatie al een online actieplatform. "Toen hebben we bedacht om daar een collecteplatform van te maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Roxanne loopt 'de grote 6' marathons in één jaar, voor het goede doel

KiKa heeft iedereen gevraagd om deze week te collecteren. "Natuurlijk kun je online altijd al geld geven, maar we hopen met de landelijke actieweek dat zoveel mogelijk mensen aan ons denken."

Vergelijking met voorgaande jaren

Maar is dit ook effectief? Dat ligt eraan, zegt hoogleraar filantropie Theo Schuyt. "KiKa zet natuurlijk haar eigen netwerk in. Hierdoor zal je bij dezelfde mensen uitkomen die ook bij bijvoorbeeld een sponsorloop aanwezig zouden zijn. Zij zijn dus al bereidwillig."

Volgens hem is het slim om mensen te laten zien wat anderen geven. "Zeg bijvoorbeeld dat Alkmaar-Noord al een groot bedrag heeft opgehaald. Dan zullen andere wijken ook meer willen geven." En wat ook werkt is een vergelijking maken met voorgaande jaren. "Vertel hoeveel geld je met de sponsorlopen hebt opgehaald en op hoeveel procent je nu al zit."

24 chemokuren

Sylvia Posthumus doet samen met haar gezin mee aan de online collecteweek. ''Vorig jaar werd bij ons zoontje Kjeld, toen vier jaar, een kwaadaardige tumor ontdekt. Hij heeft 24 chemokuren gehad en is geopereerd", vertelt ze aan Editie NL.

Het gaat inmiddels gelukkig weer goed met Kjeld. "Hij is fit en kan eigenlijk weer alles." Door hun eigen ervaring doet de hele familie graag mee aan de collecteweek. "We hebben ons gelijk aangemeld en het werkt heel goed. We hebben online een linkje naar vrienden en familie gestuurd. Die hebben zo met ons meegeleefd het afgelopen jaar, dat ze ons hiermee graag helpen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore