#YouCanCountOnMe

Oranje Leeuwin Van Dongen: 'Steun homoseksuele voetballer'

17 juli 2020 14:12 Aangepast: 17 juli 2020 15:34
Beeld © ANP

Een anonieme voetballer uit de Premier League heeft in een open brief bekendgemaakt dat hij homoseksueel is. De speler is nog niet klaar om zijn geheim te delen met zijn coach en medespelers. "Dat doet mij zo'n pijn om te lezen", zegt Oranje Leeuwin Merel van Dongen. Ze startte de #YouCanCountOnMe.

"Als kind wilde ik maar één ding: voetballer worden. Zelfs nu moet ik me soms in mijn arm knijpen voordat ik het veld op kom. Maar er is één ding dat me onderscheidt van andere spelers in de Premier League. Ik ben homo. Zelfs dit alleen maar opschrijven is een grote stap voor me", stond in de brief die vorige week werd gepubliceerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Anonieme Premier League-voetballer: 'Ik ben homo'

"Ik las dat en dacht: dit kan gewoon niet. Hij moet weten dat we hem steunen", zegt Merel van Dongen tegen Editie NL. De Oranje Leeuwin en speelster van Atlético Madrid denkt dat hij de brief anoniem heeft geschreven om te kijken wat de reacties zouden zijn. "Ik zat te wachten op mooie reacties, maar in Nederland bleef het stil."

'Het is oké'

"Een anonieme jongen die zo'n brief durft te schrijven, moet toch van iedereen horen dat het oké is, dat hij zich niet hoeft te schamen en dat we van hem houden?! Ik kan niet zeggen dat-ie uit de kast moet komen, maar ik kan hem wel laten weten dat het prima is."

En dus bedacht ze #YouCanCountOnMe; je kunt op mij rekenen. "Ik heb de hashtag op twitter gezet en inmiddels is het bericht al duizend keer geretweet. Dat is mooi om te zien."

'Het gaat om liefde'

Maar vanuit het Nederlandse mannenkamp blijft het stil. "Ik heb geen reacties gehad van mannelijke voetballers. Het is natuurlijk hun goed recht om het er niet over te hebben, maar het zou mooi zijn als ze dit zouden oppakken."

"Het zou zo'n goed voorbeeld zijn voor jongens, ook op amateurniveau. Want ook daar heerst nog een taboe. Bij geen enkele andere sport maakt het uit op wie je verliefd bent. En dat is terecht. Je doet namelijk niemand kwaad. Het gaat om liefde, je overtreedt geen wet, je bent een mensen dat houdt van een ander mens."

Van Dongen op het Tournoi de France. Van Dongen op het Tournoi de France.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore