Uitkijken over Egmond

Elk stadje een eigen radje? 'Reuzenrad zet een plek op de kaart'

16 juli 2020 14:38 Aangepast: 16 juli 2020 18:04
Het reuzenrad in Scheveningen Beeld © EditieNL

Egmond aan Zee is deze zomer op een hele andere manier te bekijken. Vanaf morgen kan er namelijk een ritje gemaakt worden in een reuzenrad. De kustplaats is lang niet de eerste plaats waar een reuzenrad wordt neergezet.

"Ik heb van de gemeente een vergunning gekregen om hier de komende maanden te mogen staan en draaien. Zo heeft Egmond een extra attractie", aldus reuzenrad-exploitant Jan Vallentgoed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Creatief met 1,5 meter: dineren in een reuzenrad in Gronings partycentrum

Vallentgoed is blij dat zijn reuzenrad de komende tijd een plekje heeft. "Het is voor mij een manier om toch geld te verdienen nu ik door corona zoveel kermissen ben misgelopen", zegt hij. "Vanaf vrijdag staat-ie klaar en kun je ritjes maken."

Ander perspectief

Badplaats Scheveningen is ook al geruime tijd vanuit een reuzenrad te bekijken en ook grote steden als Londen en Las Vegas hebben er een staan. Een reuzenrad is volgens Vallentgoed dan ook een goede manier om meer mensen naar een plaats te trekken.

"Het is de manier om je plek op de kaart te zetten. Het geeft een nostalgisch gevoel en een ander perspectief op de plaats."

Bekende reuzenraden

Een van de bekendste reuzenraden is misschien wel het London Eye in Londen. Het staat er sinds 1998 en is 135 meter hoog. Het hoogste reuzenrad ter wereld is de High Roller, een rad van 167,6 meter hoog in Las Vegas. Reuzenrad Singapore Flyer in Singapore doet daar met 165 meter maar net voor onder.

Ook in Nederland vind je reuzenraden. Zo heeft Scheveningen een reuzenrad op de pier van 45 meter hoog. In Den Bosch staat deze zomer een minder permanent reuzenrad, waar in gegeten kan worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eindelijk weer naar de kermis: 'Vorig jaar 130 keer geweest'

Amsterdam of de bollenvelden

Wat Jan betreft zijn veel meer plekken geschikt voor een reuzenrad. "Amsterdam bijvoorbeeld, als hoofdstad kan je nu niet achterblijven. Maar het kan ook op Zandvoort, Texel, of boven de bollenvelden. Allemaal plekken waar een reuzenrad een prima aanvulling kan zijn."

Niet alleen is het een aanwinst voor de locatie, maar het kan ook de ondernemers helpen. "Ik hoop dat er meer plekken volgen om zo de reuzenradexploitanten door dit seizoen te helpen", aldus Jan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore