Ga naar de inhoud
🌶️🥑🥒

Solliciteren via WhatsApp: elke emoji een karaktereigenschap

De motivatiebrief is hier verleden tijd Beeld © EditieNL

Solliciteren met emoji's, het kan tegenwoordig bij restaurantketen Subway. Jongeren kunnen via WhatsApp solliciteren naar een baan als sandwichmaker. Is dit het einde van de ouderwetse motivatiebrief?

Voor de nieuwe sollicitatieprocedure koppelde Subway emoji aan verschillende eigenschappen. De avocado staat voor fit, de komkommer voor fris, de rode peper voor pittig en een pakje boter staat voor flexibel.

Drempel verlagen voor jongeren

"Je maakt eigenlijk je eigen sandwich op basis van karaktereigenschappen", vertelt woordvoerder Sabine Hardick. "Je praat op WhatsApp met een chatbot, die je gegevens doorstuurt naar de vestiging waar je wil solliciteren."

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe manier van solliciteren: een blokkie om

De nieuwe methode betekent niet dat je bij het bedrijf alleen nog maar met emoji's kan solliciteren. "We merkten dat het benaderen van jongeren wat lastiger ging. We zijn daarom gaan kijken hoe we de drempel kunnen verlagen om wel te komen solliciteren. Mensen kunnen ook gewoon met een brief solliciteren, maar dit is een nieuwe manier."

'Portfolio zegt meer'

Als het aan Mourad El Moussati van sollicitatiemarkt.nl ligt, mag de motivatiebrief wel verdwijnen. "Ik vind zo'n brief eigenlijk nergens op slaan. Je hebt al gauw dat mensen die beter schrijven dan praten met 1-0 voorstaan", zegt hij.

"Het is ook niet altijd passend. Als een automonteur een baan zoekt, waarom zou hij dan goed moeten schrijven? En bij een timmerman is een portfolio ook belangrijker dan een stuk tekst."

Nieuwe vormen van solliciteren

Steeds meer bedrijven zetten volgens El Moussati alles op alles om het beste talent binnen te halen. "Je kan dus al via WhatsApp solliciteren en op steeds meer plekken een video insturen. Als je dat doet is het belangrijk om te kijken op wat voor functie je solliciteert en bij wat voor organisatie", zegt hij.

"Als je solliciteert voor een traditioneel advocatenbureau kies je voor een witte achtergrond en misschien een plantje, terwijl bij een ander bedrijf een graffiti-achtergrond misschien beter past."

Tessa
Lees ook:
Tessa kon wel reageren op een baan, maar Halima niet

"Je hebt ook open hiring, dan ga je in principe aan de slag zonder sollicitatie. Of gaming, waarbij je in een simulatie gesprekken aangaat met eventuele klanten, of bij cognitieve games wordt het cognitieve vermogen van de kandidaat gemeten."

Vindingrijk

Niet alleen bedrijven bedenken nieuwe dingen, de sollicitanten zelf worden ook steeds vindingrijker. El Moussati: "Zo schreef iemand een lied als sollicitatie, en zag ik ook dat iemand een hele lijst op Spotify had gemaakt met liedjes als sollicitatie."

Bekijk hier de video:

02:08