Ruzie in de buurt

1600 schildpadden in de opvang: 'Het is hier te koud voor ze'

16 juli 2020 10:47 Aangepast: 16 juli 2020 18:24
De opvang zit bomvol schildpadden Beeld © EditieNL

Een schildpad heeft een buurtruzie veroorzaakt in Warmenhuizen. Een bewoonster vond de schildpad in haar voortuin en bracht het beestje naar de opvang. Andere buurtbewoners vonden juist dat de schildpad in de buurt hoorde. Maar kunnen schildpadden wel gedijen in de Nederlanders natuur?

De andere buurtbewoners gingen zelfs zo ver dat zij contact opnamen met de schildpaddenopvang in Harkema. Ze wilden het beestje graag terug. Als reactie zette de opvang een foto met de tekst: 'Leuk he, een stervende schildpad?' op Facebook.

Schildrot

"De schildpad heeft nota bene schildrot en was sterk vermagerd. Ondanks dat wij dit hebben meegedeeld en daarmee onze algemene informatie hebben gegeven dat schildpadden lijden in de natuur, blijkt het ego groter te zijn en willen zij de schildpad terug", schreef beheerder Gerard van der Wijk van de opvang bij de foto.

Verhongeren in de natuur

De schildpaddenopvang krijgt er elk jaar ongeveer zeshonderd schildpadden bij. "Daarvan overleven ongeveer honderd schildpadden het", vertelt beheerder Gerard aan EditieNL. "Verhongering is een van de grootste oorzaken. De schildpadden hebben een minimale temperatuur van 18 graden nodig om voedsel te kunnen verteren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gedumpte schildpadden zwerven over straat in de Achterhoek: 'Ze zijn extreem mager'

In Nederland is het dus vaak te koud, waardoor de dieren honger lijden. "Dan kunnen ze het nog wel een jaar of vijf volhouden."

Er is volgens Gerard veel onkunde over het onderwerp. "Mensen brengen ze heel vaak in de natuur omdat ze bijvoorbeeld te groot worden thuis of omdat ze best lang mee kunnen gaan. Of ze gaan stinken. Dan brengen ze ze in de natuur, helemaal niet slecht bedoeld. Dat is onwetendheid."

Naar de opvang

Ook de eieren van schildpadden kunnen hier niet uitkomen in de natuur, omdat die veel warmte nodig hebben. "Bepaalde soorten zijn ook verboden om te houden, bijvoorbeeld geelwangschildpadden", zegt Gerard.

In zijn opvang zitten nu zo'n 1600 schildpadden. "Ik ben het begonnen om het probleem zichtbaar te maken. Als mensen ze zat zijn, moeten ze naar de opvang en dus niet zomaar de natuur in."

Deze zijn allemaal binnengebracht Deze zijn allemaal binnengebracht
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom een schildpad honderden jaren ouder wordt dan een fruitvlieg

Schildpadden eten alles

Het uitzetten van schildpadden is niet alleen slecht voor de dieren zelf, maar heeft ook impact op onze natuur, zegt Auke-Florian Hiemstra, bioloog bij Naturalis. "De grachten overspoelen met kreeftjes, krabben en andere invasieve soorten die er eigenlijk niet thuishoren", zegt Hiemstra. "Schildpadden hebben effect op het biologische systeem, want ze eten zowat alles. Dat heeft impact op het systeem."

"Er is nog weinig onderzoek naar gedaan, maar we denken inderdaad dat ze hier zich niet voortplanten. Dat geeft ook wel een beetje een teken dat ze zich hier niet helemaal op hun gemak voelen.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore