Rauwe vis

Worm in je sushi? 'Het kan, maar de kans is klein'

15 juli 2020 16:01 Aangepast: 15 juli 2020 18:16
In Nederland is alle verse vis ingevroren geweest Beeld © EditieNL

Als je nu net een hap van je sashimi neemt, moet je dit artikel misschien even overslaan. Een Japanse vrouw heeft een levende worm in een van haar keelamandelen gekregen nadat ze sushi had gegeten. Het klinkt bizar, maar dit zou ook in Nederland kunnen gebeuren. Al is de kans gelukkig klein.

Artsen in Tokio moesten een levende worm van vier centimeter uit de linker keelamandel van de vrouw vissen. Ze had een paar dagen daarvoor sashimi gegeten en had daarna keelpijn gekregen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pijn na eten sushi: levende worm in keelamandelen Japanse vrouw

Nu zijn wij Nederlanders ook niet vies van rauwe vis, kunnen wij ook een worm binnenkrijgen? "Het kan gebeuren dat er hier ook wormen in rauwe vis zitten, al is de kans echt heel klein", zegt Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum. "Daarom kunnen kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen, ouderen en kinderen beter geen sushi met rauwe vis eten."

Maar in het algemeen is de kans echt heel klein, omdat alle rauwe vis in Nederland bevroren moet zijn geweest. "Als het ingevroren is geweest, dan zijn de parasieten dood. Iedereen die gezond is, kan dus gewoon sushi eten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sushi en sashimi nu ook veganistisch: 'Gemaakt van water en zeewier'

Ook huisarts Job Nievaart denkt dat de kans op wormen in Nederland klein is. "Er zijn in Nederland goede voorzorgsmaatregelen over hoe voedsel bereid en bewaard moet worden", zegt hij tegen EditieNL.

"In Nederland wordt alles goed ingevroren, maar in het buitenland kun je beter geen sushi eten. De kans op een worm is niet groot, maar als je ze krijgt kunnen ze heel vervelend zijn."

In je ogen

Wormen kunnen volgens Nievaart nare gevolgen hebben. "Een lintworm valt mee, die blijft in je darm en eet je voedsel op. Maar er zijn ook wormen die in je ogen gaan zitten of door je hele lichaam kruipen."

De meeste wormen zijn volgens Nievaart gelukkig met een kuurtje te behandelen.

De worm. De worm.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore