Ga naar de inhoud
Met hulp van de buurman

Slechtziende Jan (88) schreef boek om de coronacrisis door te komen

Paul (links) hielp zijn buurman Jan bij het boek Beeld © Eigen foto

Een boek schrijven als je bijna blind bent, dat klinkt misschien niet als een makkelijke opgave. De 88-jarige Jan Smit uit Son besloot het gewoon te doen om de eenzaamheid tijdens de coronacrisis tegen te gaan. "Ik zat ook maar voor me uit te staren."

"Ik kan bijna niets zien, en dan zit je maar voor je uit te kijken", vertelt Jan aan EditieNL. "Dan ga je denken. Ik heb vroeger in de Verenigde Staten gewoond, in de staat Texas. Toen dacht ik: wat daar allemaal gebeurd is, daar kan ik een mooi boek over schrijven!"

Daar moest wel eerst een obstakel voor overwonnen worden. "Ik kan niets zien, dus ook niet schrijven", zegt Jan. "Toen ik erover sprak met mijn buurman Paul, kwamen we tot een leuke oplossing."

Inspreken en uittikken

De mannen bedachten dat als Jan het in zou spreken, buurman Paul het uit zou kunnen tikken. Met behulp van de schoonzoon van Jan werd er een opnameapparaat geregeld. Daarop sprak Jan het boek in, zin voor zin.

Kinderboeken
Lees ook:
Kinderboeken over corona: 'Ze hebben veel vragen'

"Het was verbazingwekkend hoe snel Jan het idee van het boek in zijn hoofd had. Hij bracht elke keer het opnameapparaat naar Paul toe", vertelt buurvrouw Anja, de vrouw van Paul. "Paul tikte het uit en printte het met hele grote letters die Jan met veel moeite kon lezen."

Zo kon er geredigeerd worden, waar de schoonzoon van Jan ook een handje bij hielp. Jan: "Mijn schoonzoon heeft een beetje verstand van redigeren, dus hij bekeek de tekst. Zo schreef ik bijvoorbeeld ergens over een 'kostuum'. Mijn schoonzoon merkte op dat jongeren dat soort woorden nu niet meer gebruiken, dus we hebben dat veranderd."

Twee maanden werk

Ruim twee maanden waren de mannen bezig met het project. "In het begin communiceerden ze in de gang, op twee stoelen met flinke afstand ertussen", zegt Anja. Na alle inspanningen ontstond uiteindelijk kinderboek 'De Vogelslang', dat in eigen beheer wordt uitgegeven en online te bestellen is.

Jan is ontzettend blij dat hij met behulp van zijn buurman het verhaal op papier kon zetten. "Het is fantastisch. Echt ongelooflijk, dat dit soort mensen ook bestaan", zegt hij.