Oesters rapen zonder vergunning

Wildplukken of rapen: zo voorkom je een fikse boete

15 juli 2020 11:36 Aangepast: 15 juli 2020 18:17
Een man kreeg een boete van 2000 euro voor het rapen van oesters Beeld © Getty Images

Bramen plukken langs de slootkant of oesters rapen aan zee. Het lijkt onschuldig, maar dat is niet altijd zo. Wildplukken kan je namelijk een flinke boete opleveren. Zo werd een man uit Terschelling afgelopen maandag veroordeeld tot een boete van 2000 euro omdat hij oesters raapte zonder vergunning.

Toch is het niet zo dat je in Nederland helemaal geen oesters mag rapen. In de kustgebieden mag je voor eigen gebruik maximaal tien kilo schelpdieren rapen per persoon per dag.

"Het is hier goed geregeld qua regelgeving", zegt Marnix Poelman, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit (WUR). "Als dat niet zo is, kan dat grote gevolgen hebben voor de voedselveiligheid. De oesters in de winkel liggen, zijn allemaal gecontroleerd op bacteriën. Bij wildrapen hebben we daar geen grip op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Onschuldig' bramen plukken kan flinke boete opleveren

Wildrapen kan dan grote gevolgen hebben. "Als iemand besluit dertig kilo oesters aan te bieden aan een restaurant of camping, kunnen mensen daar goed ziek van worden", zegt Poelman. "Lang niet alle oesters zijn goed en sommige oesters bevatten giftige bacteriën, daar heeft de hele sector dan last van."

Verstoring van de natuur

Vrij rapen kan dus op veel plekken gewoon, als maar duidelijk is dat het voor eigen consumptie is. "Over het algemeen worden Japanse oesters geraapt, daarvan zijn er vrij veel in Nederland. Het is niet zo dat als er meer wildrapers bij komen dat de oesters dan opraken of dat er een tekort komt."

Wel zijn er zorgen dat de natuur verstoord wordt. "Wild rapen doe je op plekken waar ook vogels zitten en niet iedereen is voorzichtig met de natuur, daar zijn wel zorgen over."

Weet wat je plukt

Oesters zijn lang niet de enige dingen die geplukt of geraapt worden in de natuur. Wat mag je wel en vooral niet plukken als je bijvoorbeeld in het bos bent? "De natuur is kwetsbaar, je mag wel wildplukken, maar weet wat wel mag en wat niet. Lees je in van tevoren," zegt Jonathan Leeuwis, boswachter van Staatsbosbeheer Zuid-Holland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hier moet je op letten als je paddenstoelen plukt of er per ongeluk mee in aanraking komt

Boswachter Jonathan Leeuwis Boswachter Jonathan Leeuwis

"Dat is ook voor je eigen veiligheid, met paddenstoelen zijn er veel giftige soorten", vervolgt de boswachter. "Je moet ook kijken waar je dat gaat doen. Ik zou niet in de berm van een drukke weg gaan plukken, het is niet veilig en bovendien is de kwaliteit van wat je er plukt vaak niet goed."

Boete riskeren

Ook is het belangrijk om van te voren uit te zoeken wat je in een gebied wel of niet mag plukken. "Wij hebben hier verschillende soorten orchideeën, die mag je bijvoorbeeld niet plukken. Als je dat wel doet, riskeer je een boete. En bij jou in de tuin gaat hij toch niet groeien."

Adviezen van Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer onderschrijft de volgende adviezen van de Nederlandse Vereniging voor Veldbiologie over wildplukken:

  1. Houd je aan de regels ter plekke
  2. Zorg voor kennis van zaken
  3. Verstoor de omgeving niet
  4. Let op dat de soort aanwezig blijft
  5. Je bent niet alleen, denk aan een ander

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore