Ga naar de inhoud
Voorkeur voor zoet?

Restaurant met 7 gangen toetjes opent in Apeldoorn

Beeld © De Dessert Club

Ben jij iemand die de carpaccio en ravioli naar binnen werkt - omdat het nou eenmaal moet - maar stiekem alleen komt voor het nagerecht? Dan is het nieuwe pop-up restaurant De Dessert Club, dat binnenkort in Apeldoorn opent, iets voor jou. Daar serveren ze alleen maar toetjes.

Het toetjesrestaurant is het idee van Tim Koldenhof. "Ik zag dat ze op Bali een soortgelijk restaurant hebben. Daar ben ik naartoe gegaan en toen dacht ik: dat moeten we naar Nederland halen", vertelt hij aan Editie NL. 

"Ik heb de beste patissiers van Nederland bereid gevonden om een 7-gangenmenu te maken." En daar staan dus alleen desserts op. "Maar we willen niet dat mensen een grote suikerbom gaan eten. Er staat geen crème brûlée of dame blanche op de kaart."

Steak van chocolade

Nee, het is een stukje culinairder. "We hebben bijvoorbeeld een slush puppie van sinaasappel met een parfum van rozenblaadjes. En het hoofdgerecht is een steak van chocolade met aardappels van passievrucht. Het moet een hele ervaring worden."

Als bij jou het water al in de mond loopt, dan ben je niet de enige. "Naar schatting heeft 80 procent van de mensen een voorkeur voor zoet. De meeste mensen zullen dan ook een nagerecht verkiezen boven een voorgerecht", zegt smaakexpert Bob Cramwinckel tegen Editie NL.

Warme melk als baby

Maar er zijn ook mensen die koekjes en chocolade laten liggen en liever iets hartigs nemen. "Het blijft gissen waar die verschillen vandaan komen. Dat de meeste mensen een voorkeur voor zoet hebben, komt door de melk die we als baby drinken. Warme melk is zoet en heeft iets romigs. Het eerste dat we drinken is zoet, dus dat heeft de voorkeur."

En als je gelukkiger wordt van een kaasplankje? "In dat geval zullen zoete en romige smaken op een negatieve manier geassocieerd worden met de kindertijd. Die mensen kiezen liever voor volwassen smaken."

55 euro

De Dessertclub opent op 23 juli haar deuren en begint dus als experiment. "We willen kijken hoe mensen reageren. Als het aanslaat, blijft het restaurant misschien wel." Voor het menu betaal je 55 euro, exclusief drank.