Ga naar de inhoud
Telefonische oplichting

Duizenden euro's kwijt door 'spoofing': 'Trap er niet in'

Foto ter illustratie. Beeld © iStock

Steeds meer Nederlanders worden slachtoffer van 'spoofing'. Daarbij bellen oplichters met precies hetzelfde nummer als bijvoorbeeld dat van de bank, waarna ze tienduizenden euro's stelen. Volgens de Fraudehelpdesk worden de schadebedragen steeds hoger en gaan oplichters steeds slimmer te werk.

"Als je gebeld wordt, dan zie je een telefoonnummer in beeld staan. Maar dat nummer kun je aanpassen en op websites kun je redelijk eenvoudig een ander nummer kopen", vertelt Brenno de Winter, onderzoeksjournalist digitale beveiliging en privacy, aan Editie NL.

 

Joke
Lees ook:
Joke en Theo zijn 50.000 euro spaargeld kwijt door oplichters: 'Hele leven voor gewerkt'

Oplichters kunnen hierdoor bellen met het nummer van de politie of de bank. Tenminste, dat nummer verschijnt in iemands scherm. "Het is ontzettend lastig om te herkennen, want het is precies hetzelfde nummer. Je moet dus alert zijn. Bel de organisatie terug en vraag of het inderdaad klopt."

50.000 euro kwijt

In de eerste helft van dit jaar kwamen er al 162 meldingen van spoofing binnen bij de Fraudehelpdesk. Vorig jaar waren dat er slechts 7. In totaal is er in 2020 al een bedrag van bijna 1,6 miljoen buitgemaakt.

Joke (63) en Theo (70) werden onlangs gebeld door iemand die zich voordeed als ING-medewerker. "De bank belde om te waarschuwen dat er werd geprobeerd om 2000 euro over te boeken naar een rekening in Oekraïne", vertelde hun dochter eerder aan RTL Nieuws. 

De oplichter adviseerde om al het spaargeld snel te verplaatsen naar een andere rekening. Zo raakte het stel 50.000 euro kwijt. 

Goedgelovig

Bij ouderenbond ANBO komen regelmatig dit soort meldingen binnen. "Ouderen zijn door spoofing al hun spaargeld kwijtgeraakt", zegt woordvoer Bernadet Naber tegen Editie NL. "We waarschuwen dan ook: trap er niet in."

Waarom met name ouderen hier het slachtoffer van worden? "Misschien dat ze toch wat goedgeloviger zijn. Als ze horen dat hun spaargeld gevaar loopt, dan willen ze dat veilig stellen. Ze hebben er tenslotte hun hele leven voor gespaard."

Digitale kennis

"Ouderen hebben natuurlijk ook minder kennis van de digitale wereld. Ze weten vaak niet dat als ze naar een externe site worden geleid om geld over te maken, het foute boel kan zijn. Ze trappen er eerder in."

Bekijk hier de video:

02:06