Verboden

Georganiseerde vechtpartijen op Instagram: inkijkje bij illegale 'hoodfight'

13 juli 2020 13:13 Aangepast: 13 juli 2020 19:14
Beeld © Editie NL

Illegale vechtpartijen die live worden gestreamd op Instagram. 'Hoodfights' zijn de nieuwe trend op social media en de politie maakt zich er zorgen over. Hoe gaan die gevechten er van dichtbij aan toe? Editie NL mocht bij een gevecht, dat op een geheime locatie werd georganiseerd, aanwezig zijn.

Op een geheime plek in Nederland spreken we Miguel Bustamente, die de gevechten organiseert. "Via onze Instagram worden we benaderd door gasten die mee willen doen. We vragen dan naar hun gewicht, lengte en of ze vechtsportervaring hebben", vertelt hij aan Editie NL. "Dan zoeken wij een gelijke match op en organiseren we het gevecht." Het gevecht wordt vervolgens live gestreamd op Instagram. 

Maandagavond in EditieNL: 18.15 uur op RTL4 Maandagavond in EditieNL: 18.15 uur op RTL4

De deelnemers melden zichzelf aan. Volgens Miguel is er dus geen sprake van ruzie en hebben tegenstanders geen hekel aan elkaar. "Op papier is het illegaal, maar we zijn wel open over wat we doen. We schuwen de media niet en we hebben altijd contact met de gemeente over wat we doen.

'Willen het legaal maken'

Bij een van de laatste gevechten is de politie langsgekomen. "Ze hebben geen boetes uitgedeeld of arrestaties verricht, maar ze hebben ons wel gevraagd om te vertrekken in verband met de openbare orde."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inkijkje bij Utrecht-hooligans: 'Met twee houtjes en ijzerdraad kon hij je pols eraf snijden'

Het doel is om de illegale vechtwedstrijden legaal te maken. "We willen er uiteindelijk ook medische mensen bij hebben."

Verenigde Staten en Groot-Brittannië

Volgens misdaadverslaggever Mick van Wely kunnen de wedstrijden vergeleken worden met voetbalhooligans van rivaliserende clubs die met elkaar afspreken. "Je wilt niet dat mensen afspreken om geweld te plegen, ook niet als dat vrijwillig is", zegt hij tegen Editie NL. 

Illegale bokswedstrijden komen volgens hem al veel langer voor in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. "Het illegale circuit is enorm. Vaak komt er omkoping bij kijken, wordt er gegokt en is er dwang."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse en Franse hooligans op de vuist in Frankrijk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore