Stukje HEMA kopen

Kunnen fans de HEMA redden? 'Een recept voor ellende'

13 juli 2020 10:46 Aangepast: 13 juli 2020 18:26
EditieNL spreekt retaildeskundige Kitty Koelemeijer Beeld © EditieNL

Fans willen een stukje van de HEMA kopen en zo het bedrijf redden. Tenminste, dat is het plan van de mensen achter houdehema.nl en welovehema.nl. Het zijn medewerkers, klanten en oud-medewerkers die willen dat het gesjoemel met de HEMA en haar schulden klaar is.

De HEMA zou weer een winkel moeten worden voor de klant, zonder financiële belangen. Om dat te bereiken zijn al ongeveer 400.000 mensen bereid om in de HEMA te investeren. Deze week gaan ze een bod doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie koopt HEMA? Blokker, Ahold of toch een investeerder?

De winkelketen heeft zo'n 300 miljoen euro schuld en dat is te veel voor de fans om in een keer op te kopen. Dat willen ze over laten aan een grotere. De eigenaren van Blokker, Jumbo, Ahold en verschillende buitenlandse partijen hebben al gezegd interesse te hebben. Vervolgens zouden de fans een minderheidsbelang krijgen.

Minderheidsbelang

"Wij willen werknemers op een nieuwe manier zeggenschap geven", zegt Mei Li Vos, van houdehema.nl, tegen Editie NL. Het initiatief werd op dezelfde dag gestart als welovehema.nl. "Ons idee komt vanuit de ondernemersraad, We Love Hema is gestart door oud-werknemers. We hebben besloten om het samen te lanceren."

Samen willen ze ervoor zorgen dat mensen in de winkelketen kunnen investeren. "In het begin zal dat betekenen dat je een rekening opent en geld kan storten. De voorwaarde is dat we uiteindelijk een minderheidsbelang krijgen, maar dat moeten we natuurlijk overleggen met de toekomstige koper."

Volledige overname

Of de HEMA uiteindelijk helemaal van de fans kan worden? "Op termijn zou het kunnen dat klanten en werknemers dit helemaal overnemen. Dat is helemaal geen gek idee", denkt Vos.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronacrisis hakt erin bij HEMA: omzet kelderde met 25 procent

Maar niet iedereen is zo optimistisch. "Hoe zeer ik ook gecharmeerd ben van de HEMA, ik vrees niet dat dit ze gaat redden", zegt retaildeskundige Kitty Koelemeijer tegen EditieNL. "Er zit een enorm ingewikkelde financiële structuur achter het bedrijf en er is een veel te grote schuld."

Aandeelhouders

En de aandeelhouders kunnen volgens haar ook een probleem vormen. "Zij moeten hiermee akkoord gaan en zitten er natuurlijk voor de winst. De fans zitten er om het merk te laten overleven."

"En wie gaat de winkel straks leiden? Ik vrees dat er mensen bij de fanclub zitten die denken: dat doe ik wel even. Maar dat lijkt me een recept voor ellende."

Reactie HEMA

  • "HEMA vindt de initiatieven die in de samenleving zijn ontstaan naar aanleiding van de berichtgeving rondom HEMA hartverwarmend. Wel tekenen we enig bezwaar aan bij het idee dat HEMA zou moeten worden gered. Samen met onze aandeelhouders hebben we een hele goede stap gezet om onze financiële positie te verbeteren en onze huidige resultaten laten zien dat we als winkel en als merk nog altijd relevant zijn."
  • "HEMA is samen met haar aandeelhouders op zoek naar een nieuwe eigenaar om ons prachtige merk ook in de toekomst verder uit te bouwen. Daar is een proces voor opgetuigd dat momenteel in volle gang is. Het staat een ieder natuurlijk vrij om zich voor dit proces aan te melden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore