Ga naar de inhoud
Vervuilde paracetamol

Ilona slikt 3000 milligram paracetamol per dag: 'Zo kan ik mijn leven leiden'

Beeld © Editie NL

Minister Van Ark wil dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd meer onderzoek doet naar paracetamol uit China, die vervuild zou zijn met een kankerverwekkende stof. Paracetamol is de meest geslikte pijnstiller in ons land. Veel mensen slikken het dagelijks, zo ook Ilona Steenhuis.

Een spier- en gewrichtsaandoening zorgt ervoor dat Ilona constante spierspanning in haar lichaam heeft. Daar krijgt ze hoofdpijn van. "Ik sta ermee op en ga ermee naar bed", aldus Ilona.

Voor haar aandoening is geen medicatie beschikbaar, maar ze heeft zoveel pijn dat ze dagelijks de maximale dosering (3000 milligram) paracetamol slikt. "Het haalt net de scherpe randjes van mijn hoofdpijn af, waardoor ik mijn leven kan leiden. Ik heb twee jonge kinderen dus ik kan ook niet anders."

Bijwerkingen

"Ik ben me ervan bewust dat je door het dagelijks slikken van paracetamol juist hoofdpijn krijgt en het dus eigenlijk niets oplost", zegt Ilona. "Maar voor mij is het: of hoofdpijn door mijn aandoening of door de paracetamol."

Kankerverwekkende
Lees ook:
Kankerverwekkende stof in paracetamol van grootste producent ter wereld

Ilona ziet paracetamol als een middel met weinig bijwerkingen. Zwaardere pijnmedicatie ziet ze niet zitten. "De huisarts heeft me aangeraden om een lichte dosering antidepressiva te slikken tegen de hoofdpijn, of zwaardere pijnstillingsmedicijnen. Maar dan heb je het echt over zware medicatie waardoor je talloze bijwerkingen kan hebben. Dat is het me niet waard."

Uit onderzoek van NRC en Zembla blijkt dat de grootste paracetamol-producent ter wereld pillen verkoopt die vervuild zijn met een kankerverwekkende stof. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) staat de veiligheid van paracetamol niet ter discussie.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd liet daarop weten geen noodzaak te zien om actie te ondernemen. De Tweede Kamer en minister Van Ark (Medische zorg) denken daar anders over en willen dat er onderzoek gedaan wordt.

Vier uur wachten

Ilona is niet de enige die dagelijks paracetamol gebruikt, zegt Anke Lambooij, apotheker van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. "Het is de veiligste pijnstiller die bestaat, met de minste bijwerkingen. Het wordt vaak aanbevolen door huisartsen aan mensen met reuma of artrose, het kan de scherpe pijnklachten wegnemen."

Inspectie
Lees ook:
Inspectie gedwongen tot onderzoek naar vervuilde paracetamol

Dagelijks paracetamol slikken kan volgens Lambooij geen kwaad, mits je je aan de aanbevolen maximale hoeveelheid van 3000 milligram per dag houdt. "Ook niet als je het structureel elke dag slikt", zegt Lambooij. "Ga je echter dagelijks over die hoeveelheid heen, dan kan het gevaarlijk zijn en leiden tot leverschade. Je lever breekt de pijnstiller af, maar bij een structurele te hoge hoeveelheid lukt dat niet meer goed."

Ook is het volgens de apotheker verstandig om vier uur te wachten na een dosering. "Doe je dat niet en slik je in een keer een veel te hoge dosering, dan kan dat leiden tot acute vergiftiging."

Hoofdpijn door paracetamol

"Voor iemand met hoofdpijnklachten is het echter niet verstandig om dagelijks paracetamol te slikken. Daarbij geldt dat je door te veel pijnstillers juist nieuwe klachten ontwikkelt, waaronder hoofdpijn", zegt Lambooij.

"Ook raad ik aan om bij chronische pijn niet zelf voor doktertje te gaan spelen en structureel paracetamol te slikken, maar een arts om advies vragen. Misschien is de oorzaak op een andere manier op te lossen en hoef je helemaal geen pijnstilling te slikken."

Bekijk de video hier:

01:54