Frustratie

Sandra is 1 meter 47 en kan geen auto vinden: 'Ik voel me gediscrimineerd'

10 juli 2020 11:47 Aangepast: 10 juli 2020 12:56
Beeld © Privéfoto

Sandra Bosman-den Hartog uit Alphen aan den Rijn is boos en verdrietig. Samen met haar man is ze op zoek naar een nieuwe, krachtige auto. Maar die kan ze niet vinden, omdat ze 1 meter 47 is. Volgens haar was dat een paar jaar geleden nog geen probleem.

"Drie jaar geleden kon ik gewoon nog een auto kopen. Omdat we onlangs een caravan hebben gekocht, willen we nu een iets grotere auto met wat meer power", vertelt Sandra aan Editie NL. "Ik ben bij verschillende dealers geweest, maar ik kan niks vinden."

Volgens Sandra zijn de auto's de afgelopen jaren flink veranderd. "De modellen zijn tegenwoordig een stuk groter, het dashboard is hoger, en de stoelen kunnen maar tot een bepaalde stand omhoog." 

Frustratie

En dat frustreert de vrouw. "Er blijft voor mij niks over. Ik ben boos en verdrietig tegelijk. Wat als ik straks niet meer auto kan rijden? Ik wil dat dit bekend wordt en dat mensen in de autobranche wakker geschud worden. Ik voel me niet gehoord en gediscrimineerd." 

Aanpassingen mogelijk

Volgens autojournalist Rob Bruintjes, die zelf 2 meter 21 is, klopt het dat auto's steeds groter worden. "De West-Europeaan wordt alsmaar langer en de auto-industrie speelt daar op in. Het wordt voor kleine mensen steeds lastiger om bij de dealer een goede auto te krijgen."

Maar er zijn oplossingen. "Je kunt de auto op allerlei manieren laten aanpassen. Zo kun je verstelbare pedalen krijgen die je ook weer uit de auto kunt halen en kan de stoel versteld worden."

'Er zijn ook kleine mensen'

Daar wil Sandra niet aan beginnen. "Drie jaar geleden kon ik in principe in alle auto's zitten. Ik weet dat mensen langer worden, maar dat wil niet zeggen dat er geen kleine mensen zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore