Geld voor onderzoek

Lars (13) zamelt miljoenen dopjes in voor Diabetes Fonds

10 juli 2020 16:06 Aangepast: 10 juli 2020 16:50
Lars heeft kliko's vol doppen Beeld © Eigen foto

Kliko's, containers en zakken vol dopjes. De 13-jarige Lars uit Obdam zamelt ze in om zo geld op te halen voor het Diabetes Fonds. Het hele dorp spaart inmiddels mee.

Lars kwam er drie jaar geleden achter dat hij diabetes type 1 heeft. "Je komt er langzaam achter, je hebt het in het begin niet door. We merkten dat hij veel dorst had en vaak naar de wc moest", vertelt zijn moeder Annelies.

"Tijdens een schoolreisje merkte de moeder bij wie hij in het groepje zat het ook op. Toen zijn we naar de huisarts gegaan en bleek hij diabetes te hebben."

Inzamelingsactie

Bij de pakken neerzitten doet Lars niet. Het gaat inmiddels weer goed met hem, al moet hij er de hele dag rekening mee houden, met bijvoorbeeld eten, sporten en insuline prikken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doodzieke Quinten werd bestolen van 75 euro, maar krijgt er duizenden euro's voor terug

Als hij erachter komt dat het Diabetes Fonds kroonkurken - de dopjes van flessen - inzamelt, besluit hij mee te helpen. De ingezamelde dopjes worden verkocht aan een recyclebedrijf in Friesland en het geld gaat naar wetenschappelijk onderzoek.

Container voor de deur

"Mijn man zei meteen na de diagnose al: ik wil iets doen om er extra aandacht aan te besteden", zegt Annelies. "We lazen een artikel over deze landelijke inzamelingsactie van het Diabetes Fonds en zeiden: waarom gaan we daar niet ook aan meedoen?"

Zo gezegd, zo gedaan. "Via een vriend van ons hebben we een container voor de deur gezet en daar stickers opgeplakt, ook hebben we er via social media aandacht aan besteed", vertelt Annelies. Lars zelf vindt het ook leuk om er op deze manier mee bezig te zijn: "Het is leuk, soms zit je op de bank en hoor je weer doppen in de bak vallen. Je gaat met die mensen praten en dat is wel gezellig." 

4 miljoen doppen

Als een verzamelaar uit Ursem van de actie hoort, besluit hij zijn verzamelde dopjes te doneren. Het zijn er vier miljoen. Annelies: "Hij wilde in het Guinness Book of Records komen, maar dat is er nooit van gekomen. Via Facebook zijn we in contact gekomen. Dit was een mooie manier voor hem om die doppen een ander doel te geven."

Zakken en zakken vol doppen Zakken en zakken vol doppen

"We hebben daar drie kuub aan doppen opgehaald. Met een trekker zijn we naar Ursem gereden en hebben de kisten op een kar gezet."

Ook in de rest van het dorp zijn ze flink aan het inzamelen. "We zijn aan de derde rolcontainer bezig. Soms belt er iemand aan en die heeft opeens een paar dozen. Ik word ook weleens benaderd door restaurants of de bioscoop. Vorig weekend kwam er een stel met twee vuilniszakken vol doppen."

Geld voor onderzoek

Het geld gaat naar onderzoek en dat is volgens Annelies heel belangrijk. "Diabetes is een auto-immuunziekte. Als het niet goed onder controle is, kan het op lange termijn veel schade aan je lichaam toebrengen. Het doel is dat er middelen ontwikkeld worden om dat zoveel mogelijk te  voorkomen."

Het Diabetes Fonds kan daar nog wel een handje hulp bij gebruiken. Wie ook doppen heeft, kan hier kijken waar die ingeleverd kunnen worden. "Ook staat het Diabetes Fonds te springen om mensen die kunnen helpen bij het transport van de doppen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore