Tijdelijke bezoekerslift

Thom (24) als eerste met de lift de Domtoren op: 'Ongelooflijk uitzicht'

10 juli 2020 14:18 Aangepast: 10 juli 2020 18:20
Thom mocht als eerste via de lift van de Domtoren naar boven. Beeld © ANP

Een van de bekendste torens van Nederland heeft sinds vandaag een lift. Wie bovenop de Domtoren wil komen, hoeft voortaan niet meer de honderden traptreden op. Thom Stulen (24) was de gelukkige, hij mocht als eerste omhoog.

Het was al jaren een grote droom voor Thom op bovenop de Dom in Utrecht te staan. "Die kans heb ik door mijn handicap nooit gekregen. Ik kan al die treden niet omhoog, ik zit voor de lange afstanden namelijk in een rolstoel."

Winactie

Nu is er vanwege de restauratie van de Domtoren dus een lift. Een winactie bepaalde wie als eerste omhoog mocht. "Ik dacht meteen: dit is misschien mijn enige grote kans om daar naar boven te komen. Ik heb alles op alles gezet om het voor elkaar te krijgen en het overal gedeeld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Winactie: wie wil als eerste met de lift naar het topje van de Domtoren?

Het werkte: hij werd uitgekozen. "Ik ben zo blij! Sinds ik het weet, ben ik aan het stuiteren. Ik word gek van de zenuwen, ik heb er zoveel zin in", vertelde hij vooraf aan Editie NL.

'Ongelooflijk uitzicht'

Vanmiddag was het dan eindelijk zover. "We kregen na aankomst eerst een rondleiding en toen mochten we de lift in. Ik mocht eerst naar boven met degene die ik had uitgenodigd, maar daarna mocht onverwachts ook mijn familie mee naar boven, dat was fantastisch."

Het was genieten voor Thom. "Ongelooflijk dat uitzicht. Echt een dag om nooit meer te vergeten. Ik heb echt kunnen genieten boven! Het was heel bijzonder om al die bekende plekken van bovenaf te kunnen zien. Je kon van Amsterdam tot Rotterdam kijken. Echt geweldig", aldus Thom.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Utrecht wordt er getikt van: klok Domtoren doet het weer niet

Tijdelijk

Bezoekers van de Utrechtse Domtoren staan met de lift binnen drie minuten op honderd meter hoogte. Ze staan dan bovenop de gigantische steiger die is gebouwd voor de restauratie van de toren. De lift is er tijdelijk: als de restauratie klaar is, verdwijnt de lift ook weer.

Het is niet voor het eerst dat mensen met de lift naar boven kunnen. Twee keer eerder was dat het geval. De laatste keer was in 1999.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore