Kinderfietsenplan

Geen geld voor fietsje: Dolblije Kayley kreeg er eentje gedoneerd

09 juli 2020 16:08 Aangepast: 09 juli 2020 18:16
De nieuwe fiets van Kayley Beeld © EditieNL

Met de fiets naar school is voor veel kinderen niet vanzelfsprekend. Een op de negen kinderen in Nederland heeft namelijk geen fiets, blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van de ANWB. Tegelijkertijd staan er in ons land miljoenen ongebruikte fietsen in schuurtjes te verroesten.

Dolgraag wil Mandy een fiets kopen voor haar dochter, maar zij en haar man hebben er het geld gewoon niet voor. "Mijn man zit door zijn rug in de ziektewet. Ik ben heel hard op zoek naar een baan, ik ben druk aan het solliciteren", vertelt ze aan EditieNL.

Tweedehands fiets

Het kopen van fietsen voor hun dochters zit er niet in zolang Mandy en haar man geen werk hebben. "Onze dochter Kayley is vijf jaar oud, ze gaat naar groep twee en wil ook graag een fiets. We doen ons best, wat kan je meer doen?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer dan 10 procent Nederlandse kinderen heeft geen fiets

Oudste dochter Ashley (11 jaar) kreeg vorige maand een fiets via het fietsplan van de gemeente Schiedam. Inwoners van de gemeente met een laag inkomen kunnen daarmee een tweedehands fiets krijgen.

Oude fiets doneren

Zo'n gemeentelijk initiatief met tweedehands fietsen kan een goede oplossing zijn. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat Nederlandse huishoudens zo'n 3,8 miljoen fietsen overhebben. Zonde om die ongebruikt te laten staan terwijl anderen ze goed kunnen gebruiken, vindt ook de ANWB. Daarom begon de organisatie in 2015 zelf ook een initiatief: het ANWB Kinderfietsenplan.

Doneren

De ANWB roept mensen op om hun oude fietsen te doneren. Lang niet alle fietsen die mensen niet meer gebruiken, zijn namelijk total-loss. Bij 28 procent is de fiets over omdat de fiets niet meer aan de eisen voldoet en bij 22 procent omdat er een nieuwe fiets is gekocht. 37 procent geeft aan de fiets niet meer te gebruiken na aanschaf van bijvoorbeeld een auto of scooter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ANWB: 'Meer fietspaden en snelheidslimiet e-bikes nodig'

Veel fietsen kunnen dus prima hergebruikt worden. Ze kunnen bij verschillende verzamelpunten gedoneerd worden. Ze worden opgeknapt of bruikbare onderdelen worden hergebruikt. Daarna worden de fietsen aan kinderen gegeven die er geen tot hun beschikking hebben. Dat gaat via bijvoorbeeld Stichting Leergeld.

Roze fiets

EditieNL liet Kayley natuurlijk niet zonder fiets zitten. Via de stichting LETS Ruilwinkel Schiedam, onderdeel van het fietsplan van de gemeente, regelden we een tweedehands fiets voor haar. En daar is ze dolgelukkig mee.

"Ooooh is die voor mij?" was haar verbaasde reactie. "Wauw. En hij is roze, dat is mijn lievelingskleur. Ik heb een fiets. Ik heb een fiets. Mama, kom eens helpen, jaaaaa."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore