Al 26 jaar vermist

Duikers halen Ferrari uit 1987 uit het IJ in Amsterdam

09 juli 2020 14:55 Aangepast: 09 juli 2020 18:39
Beeld © Editie NL

De politie en de marine hebben vanmiddag een Ferrari Mondial uit 1987 uit het IJ in Amsterdam gehaald. Het voertuig staat al 26 jaar als vermist opgegeven.

De auto werd ontdekt tijdens een duikoefening van de Brandweer Amsterdam. "Die heeft de politie daar meteen van op de hoogte gesteld", laat een woordvoerder weten.

Gisteren werd al naar het autowrak gedoken, maar toen lukte het nog niet om het boven water te krijgen. "Het bleek een iets grotere klus dan we vooraf dachten", zegt een woordvoerder van de politie tegen Editie NL.

'Wat een operatie is dit'

"Er zat heel wat modder in en rondom het voertuig. Dat moest eruit gezogen worden", aldus de politie. De wagen was vervolgens licht genoeg om met een takelwagen aan wal te brengen.

Verslaggever Robert Schouten was voor Editie NL aanwezig bij de duikplek. "De politie zegt hier vooralsnog te zijn om een misdrijf uit te sluiten. Maar wat een operatie is dit. Er zijn drie bussen van de forensische opsporing, gewone politie-auto's, twee vrachtauto's van de Koninklijke Marine, takelvoertuigen en een boot van Rijkswaterstaat."

De auto werd 26 jaar geleden als gestolen opgegeven en de politie gaat nu uitzoeken of er een misdrijf mee is gepleegd. Het is niet de eerste keer dat er vreemde of zeer oude objecten worden opgedoken. In Utrecht werden in 2015 bij baggerwerkzaamheden in de Vecht 10 bankkluisjes opgevist. De kluizen waren leeg en waarschijnlijk door inbrekers gedumpt.

Naar zo'n model wordt vandaag gedoken. Naar zo'n model wordt vandaag gedoken.

Dode hond in sporttas

In maart dit jaar vonden magneetvissers nog een Kalasjnikov in het water en in Giethoorn vond de politie in maart in een gracht een sporttas met daarin een dode hond. In mei dit jaar vond een duiker bij werkzaamheden langs de Amsterdamse grachten een schedel die nog intact was.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore