Duizenden Facebookvolgers

Dirk-Jan laat elke dag zijn papegaaien door Sliedrecht vliegen

09 juli 2020 14:59
Dirk-Jan met een van zijn papegaaien Beeld © Reinier Zwaga

Een straat vol gekleurde papegaaien, ze kijken er in Sliedrecht niet meer van op. Dirk-Jan van der Steen, eigenaar van een dierenspeciaalzaak in het dorp, laat namelijk elke ochtend zijn papegaaien vrij. De filmpjes die Dirk-Jan ervan maakt zijn populair: hij heeft al meer dan 50.000 volgers.

"Ik heb een papegaaienspeciaalzaak, daardoor heb ik veel papegaaien", vertelt Dirk-Jan aan EditieNL. "Drie jaar geleden ben ik de vogels gaan trainen om ze los te laten en vrij buiten te laten leven. Dat is vrij ongewoon."

Zijn vogels leven volgens hem net zoals de meeste katten. "Ze gaan naar buiten en komen zelf weer naar binnen", lacht Dirk-Jan. Ze hangen ook niet de hele dag rond in de straat: "Ze kunnen wel 40 kilometer op een dag afleggen. Ze leven als vrije vogels die er zelf voor kiezen om iedere dag, in elk geval 's avonds, terug te komen."

Duizenden likes

Dat komen en gaan zorgt voor kleurrijke plaatjes. De video's die hij op Facebook plaatst worden duizenden keren bekeken en krijgen duizenden likes. "Het gaat de wereld over, het is vrij bizar. Het heeft me heel veel volgers op social media gegeven", zegt Dirk-Jan. "Ik ben niet een heel bijzonder iemand dat alleen ik dit kan! Ik doe gewoon wat ik leuk vind en ik doe dat met een passie." 

Mensen komen soms ook speciaal naar de winkel om de papegaaien in het echt te zien. "Ze rijden daar soms een paar uur voor", aldus Dirk-Jan. "Pas was een vrouw hierheen gekomen, het was het eerste wat ze weer deed na de periode met corona waarin ze de deur niet uitkwam. Ze had tranen in haar ogen toen ze de vogels zag."

Overlast

Meestal vliegen er rond de zes vogels rond de winkel. De inwoners van het dorp zijn er inmiddels wel aan gewend dat er papegaaien rondvliegen.

"In het dorp wordt het niet altijd gewaardeerd natuurlijk, als je over straat loopt en een vogel is zo vrij dat hij zomaar op je landt. Dat heeft wel situaties opgeleverd waar mensen niet zo blij mee waren. Een klein groep zegt ook er overlast van te hebben, maar ik durf wel te zeggen dat bijna iedereen het leuk vindt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extreem sociaal: roodstaartpapegaai helpt ander en hoeft er niks voor terug

Om dat soort situaties te voorkomen, heeft Dirk-Jan geprobeerd de vogels zo eenkennig mogelijk te houden. "Zodat ze niet te veel op mensen afgaan", legt hij uit. "In het begin waren ze te sociaal, dat heb ik bij moeten sturen achteraf."

De vogels komen altijd terug naar huis De vogels komen altijd terug naar huis
EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore