Ga naar de inhoud
Holle Bolle Gijs

Monsieur Cannibale racistisch? Efteling: 'Niet alle mensen met obesitas eten papier'

De attractie Monsieur Cannibale. Beeld © ANP

Het is misschien wel de meest omstreden attractie van de Efteling: Monsieur Cannibale. Bezoekers draaien in kookpotjes om een grote, bijna naakte, man van kleur met een pollepel door zijn neus. In een reactie op een petitie om de attractie te verwijderen, heeft het pretpark per ongeluk een oud statement gestuurd.

'Verwijdering van de stereotyperend racistische "attractie" genaamd Monsieur Cannibale', dat is de titel van de petitie om de kookpotjes voorgoed te sluiten. "Momenteel is deze problematisch racistische karikatuur van een 'attractie', nota bene genaamd 'Monsieur Cannibale', nog steeds te bezoeken in pretpark de Efteling", schrijft de initiatiefnemer.

Efteling
Lees ook:
Efteling past Monsieur Cannibale aan bij 'groot onderhoud'

"Om te voorkomen dat ook deze generatie jonge bezoekers de komende 10 jaar nog geconfronteerd wordt met dit pijnlijk genormaliseerde stereotype, is het nu extra belangrijk om in actie te komen."

Oude informatie

De Efteling reageerde zelf per mail op de petitie. En daarbij maakte een medewerker van het park een foutje. "Diegene heeft er een verouderd statement uitgestuurd. Iemand heeft oude informatie gebruikt", laat een woordvoerder aan EditieNL weten. 

In de mail staat dat in het park uitvergrotingen van karakters worden gemaakt. "Of dit nu gaat over de kannibalen uit Afrika of over Roodkapje. De Efteling denkt niet dat alle stiefmoeders slechte mensen zijn, alle meisjes met rode kleren geen richtingsgevoel hebben of alle mensen met obesitas veel papier eten."

'Toen werd de lol ervan in gezien'

Of mensen met obesitas nu ook nog vergeleken worden met Holle Bolle Gijs? "Zo communiceerden we jaren geleden, toen werd de lol ervan in gezien. Nu ligt het veel genuanceerder."

'We kunnen het nooit goed doen'

De woordvoerder zegt dat dit statement nooit verstuurd had moeten worden, maar dat het park er anno nu niet heel anders in staat. "Monsieur Cannibale is een attractie die niet waarheidsgetrouw is. We willen niet stereotyperen of gasten kwetsen. Maar we willen ook niet meegaan in de discussie. We kunnen het nooit goed doen."

Als een attractie groot onderhoud nodig heeft, wordt de input van gasten gebundeld en kijkt het park of een attractie aangepast moet worden naar de huidige tijd. "We doen dat op een moment dat het voor ons goed voelt."