Ga naar de inhoud
Verspilling

Studenten maken duurzame 'orangecello': likeur van sinaasappelschillen

Van de schillen maken de jongens 'orangecello' Beeld © EditieNL

Voedselresten belanden na het koken vaak in de prullenbak. Maar dat hoeft niet. Drie Amsterdamse studenten zijn een startup begonnen waarmee ze etensresten een tweede leven te geven. Ze halen sinaasappelschillen en koffiedik op bij restaurants en maken daar weer nieuwe producten van. Nu zijn ze bezig met orangecello, een limoncello  van sinaasappel.

Met een bakfiets rijden Stijn Fischer, Luc van Niftrik en Branco Bolsius van Dik & Schil langs restaurants. "Het begint nu wel serieus te worden. We verkopen aan twintig slijterijen zo'n 25 horecazaken", zegt Stijn tegen Editie NL.

"Een flesje kost zo'n 20 euro. Alle winst die we nu maken, stoppen we terug in het bedrijf." Met koffiedik zijn de mannen nog aan het experimenteren, daar willen ze uiteindelijk koffielikeur van maken.

Geurkaarsen en chocoladerepen

"Met een dunschiller halen we het oranje laagje van de sinaasappelschil af. Daar maken we uiteindelijk de orangecello van." Ze willen met hun bedrijf afvalstromen verminderen. "In de toekomst willen we ook geurkaarsen maken van gebruikte flessen met koffie of sinaasappelgeur, of chocoladerepen met sinaasappel en koffiesmaak." 

Hygiëneprobleem

En het is niet het enige bedrijf dat dit doet. In Rotterdam maken ze oesterzwammen uit koffiedik en een Amsterdams startup gebruikt koffiedik en citrusschillen om zeep mee te maken. In Veghel maken ze soep en sauzen van de kontjes van tomaten en stronken broccoli die anders zouden worden weggegooid.

Toch gebeurt dit volgens Thomas Luttikhold te weinig. Hij is de oprichter van Wastewatchers, een startup die overheden helpt met het aanpakken van voedselverspilling. "Als het al gebeurt, dan zijn sinaasappelschillen en koffiedik populaire ingrediënten, omdat je bij veel ander voedselafval vaak met de hygiëne zit", zegt hij tegen Editie NL. 

Olie, smaak en geur

In principe heeft het voedsel dat je weggooit zijn functie gehad, maar volgens Luttikhold zitten er nog genoeg bruikbare stoffen in. "Denk aan olie, smaak en geur."

"Je ziet dat meer bedrijven verspilling tegen willen gaan en ik denk dan ook dat je dit soort initiatieven meer gaat zien. Ik juich dit initiatief dan ook zeker toe. Als je het goed doet kun je er geld mee verdienen."

Bekijk hier de video:

02:08