Veel mensen weten niet wat endometriose is. Toch komt deze aandoening aan de baarmoeder vaak voor en veroorzaakt die veel pijnklachten. De 28-jarige Floor ondervond dit aan den lijve. Dat blijkt uit de serie #baarmoederverhalen waarin vrouwen worden aangemoedigd over hun ervaringen te praten.
Een jaar geleden had de 28-jarige Floor plotseling zoveel buikpijn, dat ze dacht dat ze blindedarmontsteking had.
"Ik kreeg heel veel buikpijn, ik bleek een cyste in mijn buik te hebben en moest direct worden geopereerd. Toen vertelden ze dat ik endometriose (zie grijs kader) heb. Ik had geen idee wat dat was", vertelt Floor aan EditieNL.
Vruchtbaarheid
Floor had toen al zeven jaar een spiraaltje. Dat is mogelijk haar redding geweest. "Door het spiraaltje werd ik niet meer ongesteld en dat heeft de aandoening geremd. Ik heb ook veel geluk want ik ben waarschijnlijk vruchtbaar, en dat is niet vanzelfsprekend bij vrouwen met endometriose."
Wat is endometriose?
Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat enigszins lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt. Dat kan op verschillende plekken zitten: bijvoorbeeld op het buikvlies, maar ook op de organen in de buik, de darmwand of de baarmoederhals. Het 'groeit' daar en zorgt voor een ontsteking die allerlei klachten veroorzaakt.
Vrouwen met endometriose kunnen daardoor klachten hebben als menstruatiepijn, darm- en blaasproblemen, bloed uit de anus, vermoeidheid of pijn bij seks.
De chronische ontsteking zorgt vaak voor verminderde vruchtbaarheid, die overigens ook het gevolg kan zijn van vergroeiingen en verklevingen van eileiders en eierstokken.
Bron: Endometriose Stichting
Maar nu moet Floor erover nadenken of ze kinderen wil. Dan zou haar spiraaltje eruit moeten, en dat kan gevolgen hebben voor haar aandoening. "Als ik het spiraaltje laat verwijderen, word ik weer ongesteld. Dat kan gevaarlijk zijn, want dan kan endometriose weer toenemen en kan ik onvruchtbaar worden."

Diagnose een verrassing
Het spiraaltje heeft de aandoening misschien geremd, maar het betekent niet dat Floor helemaal geen klachten heeft. "Tijdens mijn menstruatie kan ik last krijgen van mijn darmen en kan ik heel moe worden. Ik heb last van mijn buik en heb hoofdpijn. Het heeft veel invloed op mijn stemming. Naarmate ik ouder word, worden ook de klachten erger."
Nadenken over de toekomst zorgt bij Floor soms voor slapeloze nachten. "Ik heb een cyste gehad op mijn eierstok en verder heb ik geen heftige ontstekingshaarden gehad in mijn buik. Maar dat ik die nu nog niet heb, hoeft niet te betekenen dat het later niet komt, zei mijn gynaecoloog. Ik ben vooral heel bang voor het geval dat ik mijn spiraaltje eruit ga halen."
Alleen
De campagne van Libresse om taboes te doorbreken en meer bewustwording te creëren over dit soort aandoeningen, is volgens Floor een goed idee. "Ik voel me best wel alleen hierin, want ik ken niemand die dit heeft. Er is niemand die dit herkent. Ik had er nog nooit van gehoord en mijn vriendinnen kenden het ook niet. Dus het is fijn als er nu meer over gepraat wordt. Het is belangrijk dat erover gesproken wordt", zegt Floor.
