Ophef

Melody (17) 'te dik' voor kappersopleiding ROC Twente: 'Ze is ontroostbaar'

08 juli 2020 15:05 Aangepast: 08 juli 2020 17:37
Melody. Beeld © Privéfoto

De 17-jarige Melody uit Enschede is ontroostbaar. Haar moeder Silvia is woest. Het meisje, dat binnenkort zou beginnen aan de kappersopleiding aan ROC van Twente hoorde gisteren bij haar kennismakingsgesprek dat ze te dik zou zijn voor het kappersvak en zou moeten afvallen.

Melody kon niet wachten om te beginnen. Vol enthousiasme, in mooie kleren en uiteraard met prachtig haar begon ze gisteren samen met haar vader aan haar kennismakingsgesprek met twee leraressen. Maar dat enthousiasme maakte snel plaats voor verdriet.

"In het gesprek werd nadrukkelijk gemeld dat ze zou moeten afvallen om in de kappersbranche te slagen", vertelt moeder Silvia aan Editie NL.

'Zonde met zo'n mooi koppie'

Volgens Silvia vertelden de leraressen haar dochter dat ze kilo's kwijt zou moeten raken en echt aan de bak moest gaan. "Ze zeiden daarbij dat het zonde is, want ze heeft zo'n mooi koppie." Ook zou het meisje zijn gevraagd of ze een diëtiste nodig had.

Melody. Melody.

Toen Melody thuis kwam was ze in tranen. "Ze begon zo ontzettend hard te huilen. 'Ik wil de opleiding niet meer doen, want ik ben te dik'", riep ze. "Ik was zo ontzettend boos en verdrietig. Ik heb zeven kinderen, maar zij is zo verschrikkelijk lief. Ik kan het niet geloven dat ze dit haar aandoen."

Meer reacties

Silvia plaatste een bericht op Facebook. Al snel deelden meer mensen hun ervaring. "13 jaar geleden wilde onze dochter de kappersopleiding volgen bij ROC Friese poort Leeuwarden en werd wel toegelaten maar de vrouw die het gesprek met haar voerde zei het ook tegen haar", schrijft Klaasje.

Charlotte laat weten: "Helaas was dit in 2010 ook zo. Toen werd er vrij nauw gekeken naar je uiterlijk tijdens de intake voor schoonheidsspecialiste. Ik ben toen wel aangenomen voor de opleiding maar een vriendin van me niet omdat ze er te 'alternatief/gothic' uitzag."

'Dit is nooit de bedoeling geweest'

Editie NL heeft het ROC van Twente om een reactie gevraagd. Volgens een woordvoerder ligt de situatie genuanceerder. "Het lijkt nu alsof Melody de opleiding niet mocht volgen omdat ze te dik zou zijn. Dat klopt niet, ze was al toegelaten en ze mag sowieso kapster bij ons worden." 

In het gesprek zijn de thema's vitaliteit en gezondheid inderdaad ter sprake gekomen. "Als je aan deze opleiding begint, dan moet je zo gezond en vitaal mogelijk zijn omdat je als kapper veel moet staan. Op Melody kwam dit over alsof de docenten haar te dik vonden. Dat is nooit de bedoeling geweest."

'Wij geven adviezen'

Of er door de school veel naar het uiterlijk van (toekomstige) leerlingen wordt gekeken? "Het is iets dat in bijvoorbeeld de kapperswereld meespeelt. Maar er zijn ook kappers voor wie dat helemaal niet geldt. Wij geven adviezen, maar het is uiteindelijk aan de leerling zelf wat hij of zij daarmee doet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kapper verbiedt praten over coronavirus: 'We willen het positief houden'

Het ROC heeft excuses aangeboden en heeft Melody en Silvia vanmiddag uitgenodigd voor een gesprek. "Ze wil heel graag kapster worden en we hopen nog steeds dat ze de opleiding hier wil volgen. De plek is voor haar."

'In het diepst van haar ziel geraakt'

Melody gaat niet naar het gesprek, haar moeder wel. "Melody weet dat ze te fors is, maar ze voelde zich er altijd heel goed bij. Ze volleybalt, ze danst, ze beweegt hartstikke goed. Ze wilde kapster worden, maar nu heeft ze haar twijfels. Ze is in het diepst van haar ziel geraakt." 

Silvia hoopt dat de nare ervaring van haar dochter ervoor zorgt dat anderen dit niet mee hoeven maken. "Zelfs in de modewereld plussize-modellen. En dan word je als kapper afgekeurd. Dit mag geen enkel kind meer horen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore