Ga naar de inhoud
'Ik ben toch niet gek'

Nemo kocht drie iMacs voor nog geen 7 euro, Media Markt eist ze terug

Nemo is niet van plan de computers terug te sturen Beeld © EditieNL

Door een fout in de webwinkel van Media Markt konden klanten vorige week iMacs van ongeveer 2000 euro voor een prikkie kopen. De winkelketen eist nu dat kopers de iMacs terugsturen of flink bijbetalen. Nemo uit Emmen kocht er drie voor een totaalprijs van 6 euro en 57 cent en is dat niet van plan.

"Afgelopen zaterdag heb ik drie iMacs besteld en een half uur na bestelling constateerde ik de fout op de website", vertelt Nemo aan Editie NL. "Ik vond het een leuk prijsje, maar ik kreeg wel gewoon een order- en verzendbevestiging toegestuurd. Ik dacht: dan wil Media Markt het wel echt verkopen."

Foutje
Lees ook:
Foutje bij Media Markt: iMacs van 2000 euro geleverd voor een paar euro

Maar dat was niet het geval. "Op zondagavond kreeg ik telefoontjes van iemand van customer care met het bericht dat ik de iMacs terug moest sturen. Als ik dat niet zou doen, zou er een incassotraject volgen."

Incassotraject

Nemo gaf aan dat hij graag de tijd wilde hebben om het een en ander uit te zoeken. "Maar het werd al snel pusherig. Als ik voor woensdag niet zou hebben besloten of ik de computers zou terugsturen of bij zou betalen, dan zou er een incassotraject of gerechtelijke stappen volgen."

Een familielid van de man is jurist en heeft Nemo geholpen met het uitzoekwerk. "Het feit dat de iMacs bij mij geleverd zijn, is voor mij de bevestiging dat Media Markt de computers wilde verkopen en dat ik de iMacs mag houden. Er is inmiddels een incassotraject gestart vanuit Mediamarkt. Dat wacht ik af. Meer kan ik niet doen."

'Niet kinderachtig doen'

De Consumentenbond twijfelt of Nemo zijn aankopen mag houden. "De consumenten die deze computers hebben gekocht, moeten diep van binnen echt wel geweten hebben dat er iets niet klopte", zegt Gerard Spierenburg tegen Editie NL. "Het bestaat gewoon niet dat je een computer van een paar duizend euro nu ineens voor minder dan 1 procent van de oorspronkelijke prijs kunt kopen."

Volgens Spierenburg staat Media Markt dan ook volledig in haar recht. "Als mensen omgekeerd 1000 keer te veel zouden hebben betaald, dan hadden ze het er ook niet bij laten zitten. Mensen moeten niet kinderachtig doen en gewoon bijbetalen of die pc teruggeven."

Niet voor het eerst

Het is niet de eerste keer dat producten voor een schijntje worden verkocht. Leen Bakker bood ooit een hoogslaper aan voor 24 euro, die normaal 319 euro kost. Leen Bakker ontdekte de fout vóór de levering en de rechter oordeelde destijds dat Leen Bakker niet hoefde te leveren.

Leen
Lees ook:
Leen Bakker hoeft spotgoedkope hoogslapers niet te leveren

Postorderbedrijf Otto bood tv's aan voor 99 euro, terwijl de juiste prijs 1200 euro was. Ook Otto hoefde niet te leveren van de rechter, omdat klanten hadden kunnen weten dat het een vergissing was.

Maar het kan ook anders. Neckerman bood een breedbeeld-tv aan voor 347 euro in plaats van 599 euro. Het bedrijf deed niet moeilijk en leverde met de beloofde prijs.

Juridisch advies

Volgens Media Markt is het aantal verkochte iMacs op twee handen te tellen. "Als je nu kijkt dan zie je dat de voorraad op nul staat. Het kan betekenen dat ze aan het uitzoeken zijn waar die fout vandaan komt en de verkoop hebben stopgezet", zegt een woordvoerder van juridisch adviesbureau Aliter Melius tegen Editie NL. 

"We kunnen dit voorval moeilijk vergelijken met eerdere voorbeelden, omdat de computers daadwerkelijk geleverd zijn. Mensen die gedupeerd zijn kunnen zich bij ons melden."

'Denk dat de rechter mij gelijk geeft'

Nemo vindt dat een grote partij als Media Markt ook de lasten moeten dragen van haar fout. “Ik denk dat als dit tot een rechtszaak leidt, de rechter mij gelijk geeft.”

Reactie Media Markt

"Zodra we erachter kwamen dat de prijs niet klopte, hebben we contact gezocht met de kopers. Met bijna iedereen konden we tot een oplossing komen want ook de klanten begrepen dat dit te mooi was om waar te zijn."

Bekijk hier de video:

02:20