'Verbinding'

De Irma Sluis? Grootste zeesluis wordt mogelijk vernoemd naar gebarentolk

08 juli 2020 11:05
Beeld © ANP

De grootste zeesluis ter wereld in IJmuiden heeft nog geen naam. De gemeente Velsen en Rijkswaterstaat hebben iedereen opgeroepen een naam te bedenken voor het enorme bouwwerk. Onder de inmiddels bijna vijfhonderd inzendingen, wordt de naam Irma Sluis opvallend vaak genoemd.

Ook op sociale media wordt gepleit voor de naam. "Zij maakt net als een sluis verbinding", wordt als belangrijk argument voor de mogelijke naamgeving genoemd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afscheid doventolk Irma Sluis valt kijkers zwaar

Irma Sluis kreeg in korte tijd landelijke bekendheid door haar optreden tijdens de coronapersconferenties. De gemeente Velsen laat weten dat een andere naam die veel voorkomt tussen de inzendingen Sluisje McSluisface is. Dit is een knipoog naar Boaty McBoatface, de naam die een peperdure, Britse onderzeeboot kreeg nadat de Britse regering burgers vroeg mee te denken over een nieuwe naam.

4 augustus

Tot 4 augustus kunnen mensen namen inzenden. Daarna wordt een lijst met maximaal honderd mogelijkheden voorgelegd aan het bewonersoverleg. Uiteindelijk blijven er vijf namen over waar het college van burgemeester en wethouders van Velsen een keuze uit maakt.

De grootste zeesluis ter wereld wordt 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. De eerste schepen moeten begin 2022 gebruik gaan maken van de doorgang.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore