Opletten

Nieuwe heldere komeet Neowise deze maand te zien

07 juli 2020 17:16 Aangepast: 07 juli 2020 17:32
Komeet Neowise boven Beijing Beeld © Getty Images

Opgelet! Als je de komende dagen een superheldere bol met een staart door de lucht ziet suizen, kijk je naar de komeet Neowise. Voor liefhebbers van de sterrenhemel is het vanaf vrijdagavond genieten.

Neowise staat op dit moment ook al laag aan de ochtendhemel, maar vanaf komende vrijdag is de komeet ook aan de avondhemel te zien. Je kan de komeet al met het blote oog waarnemen.

De komeet is wel een stuk beter te zien met een verrekijker of telescoop. Met een verrekijker is ook goed te zien dat er een mooie staart aan de komeet zit.

10 tot en met 29 juli

Tussen 10 en 29 juli kan je de komeet het beste zien in de buurt van het sterrenbeeld Grote Beer. Het beste moment is tussen 10 en 15 juli, tussen middernacht en drie uur 's nachts. Dan komt Neowise laag aan de noordwestelijke tot noordoostelijke horizon voorbij, meldt Astroblogs

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeldzame gebeurtenis: komeet uit ander zonnestelsel op bezoek

Een komeet is een stuk ruimtesteen, een hemellichaam met een doorsnede van tussen de 1 en 50 kilometer dat uit ijs, gas en stof bestaat. Vaak draaien ze in een baan rond een ster. Als de komeet dichtbij de ster komt, wordt de komeet warmer. Dan wordt de bekende staart gevormd. De gaswolk om de komeet heen kan wel 100.000 tot 1 miljoen kilometer lang worden.

Steeds zwakker

Vanaf 10 juli kun je de komeet zien als je naar het noordwesten kijkt. Vanaf vrijdag komt hij steeds hoger aan de hemel te staan. Wel wordt de komeet de komende weken steeds zwakker, eind deze maand is Neowise niet meer zichtbaar met het blote oog.

Wie de komeet eerder wil zien kan ook midden in de nacht of 's ochtends heel vroeg z'n bed uit. Tussen 3 en 4 uur in de nacht zie je Neowise in het noordoosten.

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore