Waarschuwing

Uitgenodigd voor gevaarlijke blue whale challenge? 'Blokkeer het, het is nep'

07 juli 2020 14:57 Aangepast: 08 juli 2020 14:50
Tieners worden aangemoedigd om gevaarlijke opdrachten uit te voeren. Beeld © Getty images.

De Blue Whale Challenge is weer opgedoken in Nederland. Bij die challenge, die mensen veel angst aanjaagt, wordt jongeren op TikTok en Instagram verteld dat hun telefoon gehackt wordt, tenzij ze meedoen aan een een lijst van 50 opdrachten. Die opdrachten worden steeds heftiger. Kinderen hoeven zich geen zorgen te maken, zeggen experts, want de dreigementen zijn nep.

Jongeren krijgen bij de 'challenge' een berichtje met een uitdaging waaraan ze moeten voldoen. Als ze niet meewerken, worden persoonlijke, privacygevoelige gegevens of foto's verspreid. Dat is althans het dreigement.

Opdrachten worden steeds heftiger, maar dreigement is nep

De eerste taken zijn vrij onschuldig. Jongeren moet lang opblijven of met z'n drieën naast elkaar op straat lopen. Hoe langer de challenge duurt, hoe gevaarlijker de opdrachten worden. Ook 113 waarschuwt voor het spel, dat zelfbeschadigend gedrag aanmoedigt. De organisatie roept kinderen die het spel spelen of nadenken over zelfmoord op om te bellen met 113. Ook als kinderen zich zorgen maken om vriendjes kunnen ze bellen. 

Het dreigement dat foto's of privégegevens openbaar worden gemaakt is nep, benadrukt Justine Pardoen van Bureau Jeugd & Media. "Het is bedoeld om mensen angst aan te jagen. Kinderen kunnen het ook doen om elkaar te pesten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WC-papier en darts: de nieuwste #stayathomechallenge

Verveling of macht uitoefenen

De laatste tijd is er weer meer aandacht voor de challenge, merkt Pardoen. Ook de politie krijgt meer meldingen binnen. "In de zomer worden dit soort challenges vaak opgepoetst. Nu komt iemand weer met de blue whale challenge. Dat doen mensen uit verveling, of omdat ze macht willen uitoefenen. En dan heb je opeens weer tientallen of honderden van dit soort accounts die andere kinderen lastig vallen."

Het lijkt erop dat het spel in eerste instantie, toen de eerste berichten erover naar buiten kwamen, helemaal niet bestond. Dat bleek uit onderzoek van de BBC in Rusland. Maar, luidt de waarschuwing, kinderen kunnen elkaar wel aanzetten tot het uitvoeren van potentieel gevaarlijke challenges. En dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Normale #StayAtHomeChallenge is te simpel voor gebroeders Ayew

Blokkeer het

Of er daadwerkelijk kinderen in Nederland zijn die de challenge spelen, weet Pardoen niet. Zij raadt kinderen en jongeren aan uitnodigingen in ieder geval meteen te blokkeren. En ze raadt ouders aan om zich hierin te verdiepen. "Hoe minder je weet, hoe banger je bent. Vroeger durfden kinderen niet te slapen vanwege kettingbrieven", zegt Pardoen.

"Dan zeg je als ouders ook gewoon dat ze zich geen zorgen hoeven te maken, dat het nep is", luidt haar advies. "Zo is het ook met deze challenge. Deze mensen kunnen je niets maken. De challenge is volkomen nep, maar je moet natuurlijk wel voorzichtig zijn. Blokkeer ze, en deel nooit zomaar je adres."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore