Van wie zou die verlaten auto zijn? Een zwarte Mercedes Benz staat inmiddels al een half jaar op de Boelemaheerd in de Groningse wijk Beijum. Buurtbewoners staan voor een raadsel. Wat de auto daar doet, en van wie de bolide is, is één groot mysterie.
De Benz van Beijum staat weg te roesten. In januari werd de auto achtergelaten. Meerdere onderdelen zijn inmiddels gestolen en de auto is tijdens de voorjaarsweken nogal verloederd. Er zijn flinke roestplekken te zien.
Verdachte figuren bij verlaten wagen
Na een week of twee belden buurtbewoners de politie om toch maar eens een kijkje te komen nemen. Door de uitbraak van het coronavirus kwam het werk van politie en gemeente stil te liggen. Buurtbewoners zagen af en toe verdachte figuren rommelen aan de auto. De Mercedes staat er nog steeds.
Dat kan en mag, vertelt Verkeersrechtadvocaat Bert Kabel aan EditieNL. "In feite mag je overal je auto op de openbare weg parkeren voor zolang als je wilt, mits er geen verbodsbord is", zegt Kabel. Hij merkt op dat de APK uiteraard wel in orde moet zijn en dat de wegenbelasting en autoverzekering netjes betaald worden.
Wat moet je doen als buurt?
De plek van parkeren mag ook geen gevaar of blokkades opleveren. Dat is niet het geval op de Boelemaheerd. De buurtbewoners hebben volgens Kabel prima gehandeld. "Als je een vreemde auto lang ziet stilstaan, moet je de gemeente inschakelen. Die nemen dan contact op met de politie die op zoek gaan naar de eigenaar."
Maar van wie is de auto nu? Kabel kan het niet zeggen. "Het kan zijn dat de auto betrokken is bij een misdrijf. Maar het zou ook kunnen zijn dat de wagen van iemand is die zijn rijbewijs is kwijtgeraakt, in de gevangenis zit of in het ziekenhuis ligt."
Groningen is niet de enige plek waar een verlaten auto voor langere tijd is geparkeerd. In Eindhoven stond een jaar lang een oude Volvo in een woonwijk geparkeerd. En op een carpoolplek in Apeldoorn langs de A1 stond zo lang een Opel Vectra dat de binnenkant helemaal beschimmeld was.
Auto weggesleept?
En de auto in Beijum? Die staat er nog wel even, vertelt Peter Steinfort van gemeente Groningen. "Als-ie tenminste niet gejat wordt. De auto is iemands eigendom en de eigenaar moet in staat worden gesteld om de auto zelf weg te halen. Pas over een week of twee, drie op zijn vroegst kan de gemeente de auto wegslepen."
Daarna komt de auto een tijd op een afgesloten terrein te staan. De eigenaar heeft 13 weken de tijd om z'n auto op te halen. Hij moet dan wel de kosten voor de opslag en de wegsleepkosten betalen. Wordt de auto niet opgehaald dan mag-ie verkocht worden, maar de zwerfauto's zijn vaak in zo'n slechte staat dat ze niets meer waard zijn en om die reden gesloopt worden.