Game

Vier jaar na lancering blijft Pokémon Go waanzinnig populair: 'Ik speel het elke dag'

06 juli 2020 16:58 Aangepast: 06 juli 2020 17:47
De drukte in Kijkduin in 2016. Beeld © Arne Hankel

Hordes met mensen die voorovergebogen, turend naar de smartphone, op zoek waren naar met het blote oog onzichtbare fantasiefiguren. Vier jaar geleden was het spel Pokémon Go een hype waar niet aan te ontkomen viel. Nog steeds wordt het zeer enthousiast gespeeld. "Ik ben er iedere dag wel een paar uur mee bezig."

De taferelen van de zomer van 2016 zullen we niet zo snel meer zien. Spelers liepen in enorme groepen over straat. Ze gingen huizen binnen, liepen over spoorwegen, en de strandopgang bij Kijkduin werd dag na dag overlopen door Pokémonjagers.

De opkomst van het spel ging gigantisch snel. Media schreven er veel over. Na een aantal weken nam de hype wat af, en nam de populariteit langzaam af. Maar ook vandaag de dag zijn er nog honderden Nederlanders die de game spelen, waarbij je virtuele figuren moet verzamelen die je in de echte wereld moet opzoeken.

Dagelijks bezig op meerdere accounts

"Ik ben er dagelijks mee bezig, op meerdere accounts", zegt Hielke Miedema (37 jaar) uit Stiens. Hij houdt ook de accounts van zijn vrouw en zoontje bij. "Ik ben vaak onderweg en voor mij is het echt een gewoonte. Iedere dag speel ik wel weer door, en ik stap regelmatig met m'n gezin in de auto om wat Pokémon te zoeken."

Timo van Morgen op pad om Pokémon te vangen. Timo van Morgen op pad om Pokémon te vangen.

Nog meer dan genoeg te doen

Hetzelfde geldt voor Timo van Morgen (24 jaar), die in het Limburgse Echt woont. "Sinds het spel in 2016 uitkwam speel ik het met mijn vriendengroep of mijn vriendin. Ik ben het eigenlijk alleen maar leuker gaan vinden in al die jaren", zegt Timo.

"Het is in de loop der jaren ook aangepast. Een paar jaar terug dacht ik: als ik alle 150 Pokémon vang, dan ben ik klaar", zegt Timo. Lachend: "Toen hebben ze 743 nieuwe Pokémon geïntroduceerd. Ik ben dus nog wel even bezig. Het is een leuke uitdaging en een groepsactiviteit, die best wel wat spanning en een gezonde competitiedrift met zich meebrengt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taiwanese 'Pokémon Go-opa' speelt game met 64 telefoons tegelijk

Goed excuus voor wandeling

Volgens gamedeskundige en gamejournalist Len Maessen zit het spel heel slim in elkaar. "Het is een goed excuus voor een flinke wandeling, en spelers worden getriggerd met nieuwe cadeautjes en uitdagingen. Met de coronacrisis heeft Niantic, de maker, het zo aangepast dat je het ook vanuit huis kan doen", zegt Maessen.

Zo zitten er meer slimmigheden in, zoals dat er in het weekend meer Pokémon te vinden zijn. "Het is ook gemaakt om over een veel langere tijd gespeeld te worden, dus we blijven dit wel doen", verwacht Maessen. "Mensen vinden het ook gewoon leuk om het 'erbij' te doen, als ze eigenlijk iets anders aan doen."

Een van die spelers is Lars van Velsum (29) uit Amsterdam. "Ik ben er elke dag mee bezig, maar speel het redelijk casual. Als ik naar de supermarkt loop bijvoorbeeld, dan pak ik het er even bij. Voor mij heeft Pokémon gewoon heel veel nostalgie, dus ik speel al jaren."

Voor Van Velsum is het spel ook een motivatie om even naar buiten te gaan. "Er zijn veel beloningen. Je moet bewegen, op zoek. Als je een bijzondere Pokémon weet te vangen geeft dat nog steeds een kick. En mensen denken vaak dat gamers niet zo sociaal zijn, maar in het Vondelpark kom ik altijd andere Pokémon Go-spelers tegen. Het brengt mensen juist bij elkaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe Pokémon-game wordt League of Legends-achtig spel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore