Bizarre ontdekking

Kunstgebit en botten gevonden op Dordtse begraafplaats: hoe kan dat?   

03 juli 2020 18:32
Igle Weidenaar van begraafplaats Essenhof betreurt wat er is gebeurd Beeld © Editie NL

Bezoekers van begraafplaats Essenhof in Dordrecht hebben een opmerkelijke vondst gedaan: na de zware regenbuien van vorige week bleken er stoffelijke resten naar boven te zijn gekomen. Het gaat om botjes en een kunstgebit. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Het is misgegaan bij het leegruimen van een graf, zo legt Igle Weidenaar van begraafplaats Essenhof uit aan EditieNL. "Bij het uitgraven wordt er eerst gebruik gemaakt van een speciale machine, die graaft in het zand tot de bovenkant van de kist. Daarna verzamelt iemand handmatig de stoffelijke resten: soms wat botresten of kledingstukken. Dat gebeurt ook wel met een zeef."

Zand uit gronddepot

Daarna belanden de stoffelijke resten samen met de resten uit andere graven op een gezamenlijk graf. "Het overige zand gaat naar een gronddepot. Dat zand hebben we daarna gebruikt voor het pad. Maar blijkbaar is er dus iets misgegaan, want er zaten botresten en een stuk van een kunstgebit tussen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Remco werkt op een begraafplaats: 'Er staan overal waarschuwingsborden'

"In principe streeft elke begraafplaats ernaar dat dit niet gebeurt. We vinden het dan ook vervelend", aldus Weidenaar. "De reden dat wij het er nu over hebben, geeft aan dat het nauwelijks voorkomt. Maar het kan helaas gebeuren dat iemand iets over het hoofd ziet, omdat de botrestjes soms moeilijk te onderscheiden zijn van zand of modder."

Van wie de resten zijn, is onbekend. "We weten ook niet hoe oud het is. Het kan zijn dat het onlangs bij het ruimen is misgegaan, maar het kan ook lang geleden zijn. We kunnen niet meer traceren van wie het is."

Wanneer ruimen? 

Wanneer een graf wordt geruimd, hangt af van het soort. Er zijn twee soorten graven: particulier - ook wel familiegraf genoemd - en algemeen. "Bij algemene graven is het gebruikelijk dat er een grootschalige ruiming plaatsvindt als een heel veld is verjaard. Particuliere graven worden individueel geruimd", vertelt Weidenaar.

Volgens Willem van der Putten, juridisch adviseur lijkbezorgingsrecht, gebeurt het wel vaker dat er iets naar boven komt. "In het verleden werd er minder zorgvuldig geruimd. De methodes om te ruimen waren ook veel beperkter. Mensen moesten met een schep aan het werk."

Onopvallend

Kleine botten zoals vingerkootjes zijn volgens hem moeilijk te herkennen. "Die vallen niet zo op in de modder. Je kan niet elk stukje aarde verkruimelen om te kijken of het een botje is. Als je een familiegraf opent, heb je zo acht à negen kub aan aarde."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore