Aziatische twist

Winkelketen Miniso rukt op: Nederland gek op Aziatische 'prullaria'?

03 juli 2020 17:44 Aangepast: 08 juli 2020 08:43
De nieuwe winkel in Eindhoven Beeld © Miniso

Morgen opent Miniso z'n tweede vestiging in Nederland. De winkels van de Chinese keten zijn gevuld met spotgoedkope spullen, vaak voor niet meer dan een paar euro.

Knuffels van katten die verpakt zijn als sushirol, sleutelhangers van geanimeerde figuren en panda's, héél veel panda's. Het assortiment van Miniso heeft een duidelijke Aziatische twist. Wereldwijd heeft de keten, ook wel de Aziatische Flying Tiger genoemd, zo'n 5.000 filialen.

Nederland

Sinds maart is Miniso ook te vinden in Nederland. "We hopen hier dertig tot vijftig vestigingen te openen", vertelt ceo Jeanine Holscher aan Editie NL.

De eerste vestiging is in Utrecht en morgen opent er dus een tweede filiaal in Eindhoven. Vooral Marvel-liefhebbers kunnen hier hun lol niet op. "Er is een kelder van 250 vierkante meter met alleen maar Marvel-merchandise", vertelt Holscher.

De Marvel-kelder in het nieuwe filiaal De Marvel-kelder in het nieuwe filiaal
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blokker-baas opent 'Hema-concurrent' Miniso in Nederland

Volgens retaildeskundige Paul Moers past Miniso helemaal in de lijn die we volgen. "We zitten in een neerwaartse spiraal, hoe lager de prijs hoe beter. We zijn gek op de allergoedkoopste spullen. Die trend is ingezet door ketens als H&M en Zara, die designspul voor een spotprijs verkopen. Net zoals de goedkope spullen van Aldi, Lidl en Action", zegt hij tegen EditieNL.

Discutabel

Toch betwijfelt hij of dit soort winkels daadwerkelijk de toekomst zijn. "Met deze coronacrisis beginnen mensen zich af te vragen: waar zijn we als mensheid toch allemaal mee bezig? Je moet je realiseren dat het aanbieden van spotgoedkope spullen ook consequenties heeft voor de logistieke keten."

"Met goedkope spullen zijn twee dingen aan de hand", gaat hij verder. "Ten eerste is het binnen no time kapot - maar goed, wat verwacht je van zoiets goedkoops. Ten tweede zijn de arbeidsomstandigheden waaronder de producten zijn gemaakt vaak belabberd. Ik denk dat dit zaken zijn waar we toch steeds meer over gaan nadenken. De crisis kan zomaar eens het omslagpunt worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dreigende tekorten: retailers hamsteren om coronavirus

Daarnaast valt er op gebied van milieu ook iets over te zeggen. "In dit soort goedkope producten zit vaak plastic. Dat is natuurlijk een gigaprobleem op wereldschaal."

Te Aziatisch?

Bovendien, past het assortiment wel echt bij de Nederlander? "Het is best lollig, maar vergeet niet dat we hier een heel andere smaak hebben dan de mensen in Azië. Ik heb er zelf jaren gewoond en geloof me, daar kijken ze heel anders tegen de spulletjes dan jij en ik. Ik vraag me af of dit gaat aanslaan."

De nieuwe winkel in Eindhoven De nieuwe winkel in Eindhoven

'Kwalitatieve designproducten'

Volgens ceo Holscher is er op de kwaliteit van de producten van Miniso niets aan te merken. "Wij vinden het belangrijk om kwalitatief goede spullen te verkopen. We hebben designartikelen voor een goede prijs én kwaliteit."

De producten worden gemaakt in hun eigen fabrieken. "Die zijn verspreid over de hele wereld, dus ook in China." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore