Documentaire

Lockdown wildernis: Sanne maakt natuurfilm in haar achtertuin

03 juli 2020 14:35 Aangepast: 03 juli 2020 14:56
Sanne aan het werk in haar tuin Beeld © EditieNL

Een slak die langzaam van het ene blaadje naar het andere blaadje kruipt, of een mier met takjes in zijn mond. Er gebeurt van alles in de tuin van documentairemaker Sanne Vermaas. Ze besloot er een natuurfilm over te maken.

"In de coronatijd moest iedereen binnen blijven maar het leven in mijn tuin ging gewoon door", zegt ze tegen EditieNL. "Dat vond ik fascinerend. Dus besloot ik het te filmen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie rukt uit voor 'krokodil' in achtertuin

Haar tuin is nou niet bepaald een groene oase, toch is er volgens haar genoeg te zien. "Het is gewoon een kleine stadstuin met veel tegels. Maar als je goed de bosjes induikt dan zie je dat er van alles aan de hand is."

In Sannes tuin zijn vooral mieren, luizen en slakken te vinden. Wil je zelf iets meer 'wildlife' filmen in je tuin, dan moet je volgens Albert Vliegenthart van de Vlinderstichting vooral zorgen voor bloemen in je tuin. "In elke tuin leven diersoorten", zegt hij tegen EditieNL. "Maar het is sterk afhankelijk van de structuur en variatie in je tuin. Als je een tuin hebt met verschillende planten, bloemen en verschillende bloeitijden, vinden veel meer dieren je tuin aantrekkelijk om in te leven."

Wildlife Filmfestival

"Bloemen trekken bijen aan, struiken met besjes trekken vogels aan en als je in plaats van tegels gras in je tuin hebt zullen de vogels ook de wormen komen eten." Als je echt veel dieren wil dan is een tuin met een vijver aan te raden. "Dat trekt kikkers en waterinsecten aan. Al zal je dan wel meer last krijgen van muggen."

Sanne houdt het voorlopig bij het filmen van luizen, lieveheersbeestjes en bijen. "Er gebeurt genoeg. Het is vooral een film voor mensen die van beestjes houden." Ze hoopt de film in oktober in Rotterdam op het Wildlife Filmfestival te kunnen tonen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore