Black Lives Matter-protesten

Moeten agenten zich kunnen uitspreken in de racismediscussie?

03 juli 2020 11:44 Aangepast: 03 juli 2020 11:48
Agenten knielen tijdens de twee minuten stilte bij de BLM-demonstratie in de Bijlmer Beeld © ANP

Er doen foto's de ronde van politieagenten die zich uitspreken tegen racisme. Zij knielen bijvoorbeeld in uniform op de grond tijdens Black Lives Matter-demonstraties. Nu luidt de vraag: moeten ook agenten mee kunnen demonstreren of kunnen zij zich beter niet tussen de demonstranten scharen? Binnen de organisatie van de politie zijn de de meningen verdeeld.

De politie moet neutraal zijn en dat uitstralen, vindt Xander Simonis, voorzitter Algemene Nederlandse Politie Vereniging. "Niet gaan knielen, maar ook bijvoorbeeld niet naar de moskee gaan. Sympathiseren is prima, maar in je vrije tijd. De neutrale uitstraling van de politie belangrijk", zegt hij tegen EditieNL.

In uniform bij een Black Lives Matter-demonstratie staan moet je als agent volgens Simonis niet willen. "Als agenten in hun vrije tijd bij een rechts of links extremistische demonstratie staan, ben ik daar ook niet heel blij mee. Maar daar kan ik niet zoveel van zeggen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte spreekt met betogers Black Lives Matter: heeft dat zin?

Martin Sitalsing, politiebaas van Midden-Nederland, denkt daar anders over. Hij vindt dat politieagenten zich wel moeten kunnen uitspreken tegen racisme. Hij plaatste een knielende foto van zichzelf in uniform op LinkedIn. "Ik voelde me geraakt als politiemens. Ik wilde me uitspreken tegen politiegeweld en racisme. Laat het maar schuren", zei hij tegen NRC.

Krachtig en empathisch

Gideon Everduim is het daarmee eens. Hij is mede-organisator van de anti-racismedemonstratie in de Bijlmer en vindt het juist geweldig dat agenten zich tegen racisme uitspreken. "Je ziet agenten vereenzelvigd naast burgers staan. Dat is krachtig en empathisch. Het vermenselijkt", zegt hij tegen Editie NL.

Artikel 1

Everduim vindt het totaal niet raar dat agenten zich tegen racisme uitspreken. "We hebben niet over zeehonden redden of het klimaat, maar over racisme. Artikel 1 in de grondwet. Iets wat agenten op dag één van de cursus meekrijgen. Ze moeten reageren op basis van gedrag en niet op uiterlijk. Nooit op huidskleur.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze politieagente deelt haar verdriet: 'We worden afgeschilderd als beestachtig'

Toch bestaat racisme binnen de politie volgens Everduim nog steeds. "Agenten die zich hiertegen uit spreken zijn voorbeelden. Tenzij je natuurlijk tegen deze wetgeving bent. Dan moet je je pak aan de wilgen hangen. Als je het als agent niet eens bent met Artikel 1, is dat in tegenstrijd met de eed die je hebt afgelegd."

'Geen racistische organisatie'

Xander Simonis van de Algemene Nederlandse Politie Vereniging benadrukt dat de politie absoluut niet racistisch is. "We zijn heel duidelijk: racisme wordt niet getolereerd. Maar daarmee is niet uitgesloten dat er racisme binnen de politie bestaat. We hebben 65.000 mensen werken. Ja, daar zitten ook rotte appels tussen. Maar dat maakt politie nog geen racistische organisatie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore