Eerste kermis van seizoen

Eindelijk weer naar de kermis: 'Vorig jaar 130 keer geweest'

02 juli 2020 13:17 Aangepast: 02 juli 2020 17:43
Arjan is helemaal weg van de kermis Beeld © EditieNL

Kermisfans kunnen hun hart ophalen: ze mogen weer! Morgen opent de eerste kermis van dit seizoen in Moergestel. Kermisfanaat Arjan Vrijland is ontzettend blij dat hij vanwege de versoepelingen weer zijn hobby kan uitoefenen. "Vorig jaar ben ik 130 keer naar de kermis geweest."

"Ik bezoek enorm veel kermissen. Je kunt er ook veel meer bezoeken dan attractieparken. Vorig jaar ben ik wel 130 keer geweest," vertelt Arjan aan EditieNL. Dit jaar staat de teller helaas voor hem een stuk lager. "Ik heb er dit jaar tien gehad. In februari van dit jaar heb ik mijn eerste kermis van dit jaar bezocht, en in maart de laatste voor corona uitbrak."

Eerste na corona

Nu kermissen weer zijn toegestaan in Nederland heeft Arjan dus wat in te halen. Vorige week bezocht hij al een kermis in Duitsland. "De eerste na corona! Het was heel apart om weer op een kermis te staan, met die strepen, pijlen, enzovoort. Maar ook vrij snel weer normaal. Gewoon in een attractie stappen, de rit verandert niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kermisondernemers blij met versoepelingen, maar bal ligt bij gemeentes

Op de kermis voelt Arjan zich helemaal thuis. Hij heeft zelfs een website waar hij verslagen en foto's over zijn bezoeken deelt. "De sfeer op kermissen is zo fijn. Overal komt muziek vandaan, ik heb ook veel kermisspullen." Helaas moet hij morgen werken, maar dit weekend is hij zeker weer op de kermis te vinden.

Zelfde attracties

Niet alleen de kermisfans zijn blij met de versoepelingen. Ook de ondernemers zijn blij dat de kogel door de kerk is. Vorige maand protesteerden ze nog op het Malieveld. Al betekent het niet dat er nu overal zomaar een kermis mag komen. Uiteindelijk ligt de bal bij de gemeente. Ook zijn er speciale protocollen opgesteld om kermissen coronaproof te maken.

De gemeente Moergestel besloot de kermis door te laten gaan en is daarmee de eerste. Kermisexploitant Jopie Oudsen heeft het er al druk mee. "We zijn de kermis nu aan het opbouwen", vertelt Jopie aan Editie NL. "We hebben hetzelfde aantal attracties als normaal. We zijn alleen qua oppervlakte wat groter, want alles op één plein past niet in een anderhalvemetersamenleving."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kermisexploitanten over hun protest: 'We moeten íéts doen, anders vallen we om'

De kermis in Moergestel is een open kermis, er staan dus geen hekken omheen. "We hebben wel een looprichting als voorzorgsmaatregel. Vergelijkbaar met wat sommige winkelstraten doen, voor een continue doorstroming. We hopen een voorbeeld te zijn voor de rest van Nederland."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore