Schutting in de fik

Onkruidbrander in de ban na brand, hoe krijg je het dan weg?

02 juli 2020 10:25 Aangepast: 02 juli 2020 17:49
De schutting vloog in brand Beeld © EditieNL

De gemeente Nissewaard is gestopt met het wegbranden van onkruid. Afgelopen maandag vloog er in Spijkenisse namelijk een schutting in brand door een onkruidbrander. Het lijkt een effectief bestrijdingsmiddel, maar het gaat dus ook weleens mis. Wat kun je nog meer tegen onkruid doen?

Een onkruidbrander bereikt een behoorlijke temperatuur. "Zo'n 800 graden, dus dat kan snel gaan", zegt Erik Pels van Pels Brandpreventie. "Als je met een onkruidbrander vlakbij het hout zit, heb je snel genoeg hitte in het hout zitten. Als je veel droge blaadjes in de buurt hebt liggen, schiet de vlam onder de plank door naar de bladeren en dan vat het vlam."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ode aan onkruid: zet je stoepplantjes in de schijnwerpers

Tegen de tijd dat je dat door hebt, is het eigenlijk al te laat. "Dat gebeurt heel geleidelijk, dat heb je niet snel in de gaten", aldus Pels. "Als je het toevallig ruikt, dan valt het op. Maar als je er al onkruid mee aan het bestrijden bent, dan ruik je de geur ook niet meer als iets staat te branden. En ook al zie je het op tijd, waarmee moet je het dan blussen?"

Tuinslang in de buurt

Pels adviseert daarom om altijd een tuinslang in de buurt te hebben als je met een onkruidbrander werkt. "En blijf uit de buurt van een houten schuur of een heg."

Chemisch middel verboden

Het wegbranden van onkruid gebeurt tegenwoordig een stuk vaker. "Bij het bestrijden van onkruid op verhardingen gebruikten veel gemeenten eerst het chemische middel Roundup, maar dat mag niet meer", zegt Chris van Dijk, onderzoeker Plant en Milieu van de Wageningen Universiteit. "Nu wordt het vooral gedaan met heet water, branden, of het borstelen met speciale machines..."

De techniek om onkruid weg te branden, bestaat volgens Van Dijk al heel lang. "Tien jaar geleden gebeurden er ook al ongelukken met de onkruidbestrijder. Vooral met de droogte gebeuren er nu sneller ongelukken. Dat komt echt frequent voor."

Vegen, vegen, vegen

Als het wegbranden zoveel risico's met zich meebrengt en het chemische middel verboden is, wat kunnen gemeenten dan nog wel doen? "Heet water, een bosmaaier of borstelmachines zijn wel een beetje de technieken van het moment. Wat echt goed helpt is intensief vegen", zegt Van Dijk. "Daardoor neem je de voedingsbodem weg voor heel veel soorten onkruid. De ontwikkeling van onkruid wordt daarmee afgeremd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat is nou onkruid en wat niet? Zo herken je het!

Vegen dus. Daar zijn gelukkig ook speciale veegmachines voor met een speciale onkruidborstel. "Hardnekkig onkruid is moeilijk te bestrijden, voorkomen is dus beter dan genezen. Alleen kun je onkruid niet helemaal voorkomen", zegt Van Dijk.

"Op je eigen terras kan het helpen om regelmatig met voegzand te bezemen, dat is een kiezelachtig zand dat de voegen vult en het onkruid verstikt. Maar ook daar groeit weleens wat voorbij."

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore