Ga naar de inhoud
Demonstraties Hongkong

Stedenband tussen Amsterdam en Peking onder druk door demonstraties Hongkong

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Amsterdam moet de stedenband met Chinese steden Peking en Shenzhen beëindigen. Dat vinden veel Chinezen die in Nederland wonen. Ze zijn woedend over de confrontaties tussen politie en betogers in Hongkong en protesteerden daarom in Amsterdam vandaag.

De protesten in Hongkong laaien weer op nu China een wet heeft aangenomen die de macht over Hongkong vergroot. Actiegroepen in Nederland willen dat Amsterdam actie onderneemt en de stedenband met zowel Peking als Shenzhen opzegt. Een stedenband is een formele vriendschapsband tussen een Nederlandse stad en een stad in een ander land.

Eerste
Lees ook:
Eerste arrestaties in Hongkong een feit: betogers opgepakt met nieuwe wet

"Peking en Shenzhen zijn onderdeel van een autocratisch systeem en onderdrukken mensenrechten. Een stedenband stemt niet overeen met de kernwaarden van Amsterdam en moet worden beëindigd", menen de actievoerders van NL4HK (Netherlands for Hongkong).

Vriendschapsband beëindigen

Het beëindigen van een soortgelijke band speelt op dit moment ook in Nieuwegein. De stedenband tussen Nieuwegein en de Poolse stad Pulaway werd in 2015 al omgezet tot een vriendschapsband, maar die verhouding staat op dit moment zwaar onder druk. In Pulawy is namelijk, net als inmiddels in ongeveer eenderde van Polen, een 'lhbt-ideologie-vrije’ zone afgekondigd. 

Dit
Lees ook:
Dit is waarom de vriendschap tussen Nieuwegein en een Pools stadje bekoeld is

"We gaan een motie indienen die oproept om de vriendschapsband met Pulawy te beëindigen. Wij vinden dat deze zones niet kunnen. Wij zijn een stad met een regenboogagenda", vertelt Marco Diekstra van VVD Nieuwegein. "

Niet gewaardeerd

Maar bereik je ook daadwerkelijk iets als je zo'n stedenband beëindigt? "Het maakt wel indruk", zegt Mark Verheul, expert op het gebied van internationaal protocol. "Als je de stedenband met Peking opzegt, gaat het niet gewaardeerd worden. Maar of het wat oplevert is een tweede."

Stedenbanden zijn volgens Verheul sowieso bij veel steden een achterhaald concept. "Destijds gingen we banden aan met steden in landen in het verre oosten, onder het mom: dan doen we wat goeds. Nu zie je dat er veel vaker wordt gekozen voor een samenwerking tussen regio's op bepaalde thema's zoals cybersecurity. Er wordt veel minder gebruikt gemaakt van het concept stedenbanden."

Bekijk hier de video

02:08