Ga naar de inhoud
Sissen en uitschelden

Scheveningse vrouwen demonstreren tegen intimidatie: 'Dochters durven niet over straat'

Initiatiefnemers Roos (r) en Bianca Beeld © EditieNL

Sissen, nafluiten of uitschelden. Veel vrouwen krijgen regelmatig te maken met straatintimidatie. De vrouwen in Scheveningen zijn het zat. Ze gaan vrijdag demonstreren op de boulevard.

"Onze dochters durven 's avonds niet meer naar huis te fietsen", vertelt Roos Padmos, een van de initiatiefnemers. "Er wordt gesist, ze worden achterna gefietst of uitgescholden voor hoer als ze niet ingaan op uitnodigingen om mee te gaan."

De intimidaties gaan ver, zegt Roos. "Laatst was er een zeventienjarig meisje dat na haar werk bij een strandtent naar huis fietste. Twee jongens gingen met een scooter naast haar rijden, zeiden tegen haar dat ze 'lekker is' en vroegen of ze mee wilde gaan om iets te drinken. Ook toen ze een paar keer nee zei en in huilen uitbarstte, gingen ze door en scholden ze haar uit voor hoer. Vervolgens wachtten ze haar verderop in de straat weer op."

Demonstreren met spandoeken

Dit soort incidenten hakken erin bij de vrouwen en meisjes in de badplaats. "Het moet eens afgelopen zijn met de intimidaties", zegt Roos. "We gaan vrijdag demonstreren, we lopen dan vanaf het het standbeeld de Vissersvrouw naar de boulevard met spandoeken. We willen dat de gemeente ons serieus neemt en het probleem aanpakt door meer handhaving op straat te laten lopen."

Op
Lees ook:
Op je 13de seksueel geïntimideerd op straat: 'Het blijft in je hoofd zitten'

Fout signaal

Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius van de VVD vindt dat er meer bewustwording gecreëerd moet worden rondom straatintimidatie. "Alles begint met preventie en bewustwording rondom straatintimidatie. We moeten thuis en op school leren dat je een ander met respect moet behandelen. Voor de mannen en jongens die dat niet hebben geleerd, moet er een stok achter de deur zijn", laat haar woordvoerder weten.

"Als ik lees dat jonge meiden nauwelijks nog rond durven te lopen en bang zijn, dan kan je niet anders dan daar extra handhaving op in te zetten. Anders geef je het signaal dat de straat van het tuig is in plaats van ons allemaal. Zorg dat er extra boa's rondlopen en dat je zichtbaar laat zien: dit accepteren wij niet. Nu geef je het foute signaal aan de meiden: het is gevaarlijk daar, dus vermijd die plek." 

Meer handhavers

Die handhaving komt er ook, liet de gemeente Den Haag gisteren in een verklaring weten. De badplaats kampt de laatste tijd niet alleen met veel intimidatie, maar ook met bijvoorbeeld straatraces, lachgasgebruik en geluidsoverlast. De inzet van politie en handhavers wordt daarom vergroot.

Driekwart
Lees ook:
Driekwart Nederlanders: seks zonder instemming is verkrachting

Roos is erg blij dat er actie ondernomen wordt, maar toch gaat de demonstratie door. "Meer handhavers is goed, maar het gaat ook om de bewustwording rondom straatintimidatie. Dat mensen het gaan melden als ze iets zien. Deze aanpak is breder en focust zich op de algemene overlast."