Rijdende diploma-uitreiking

Deze leraren bezorgen alle diploma's van hun eindexamenleerlingen aan huis

30 juni 2020 17:51 Aangepast: 30 juni 2020 19:45
Het docententeam dat de diploma's rondbrengt Beeld © Margriet Zijlstra

Vanwege de coronamaatregelen zijn normale diploma-uitreikingen dit jaar niet mogelijk. Daarom bedacht de gereformeerde school Greijdanus in Meppel een creatieve oplossing: de leraren rijden vandaag met een grote partybus rond om alle diploma's persoonlijk thuis te bezorgen.

Normaal gesproken worden de diploma-uitreikingen op Greijdanus altijd groots aangepakt. "Het is hier gebruikelijk om je hele familie en vriendengroep mee te nemen naar de uitreiking. Dat is dit jaar helaas niet mogelijk", vertelt Margriet Zijlstra, docent Nederlands en mentor van een 5-havoklas, aan Editie NL.

90 leerlingen

Om te zorgen dat toch alle familie en vrienden erbij kunnen zijn als de leerlingen hun diploma ontvangen, bedacht de school een oplossing: een groep docenten rijdt in een partybus langs alle 90 huizen van de leerlingen om ze persoonlijk het diploma te overhandigen. Vandaag is de tweede dag dat ze op pad zijn om iedereen te bezoeken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klas van 2020: een diploma-bus, galafoto's en een uitreiking in het stadion

Bij de huizen worden de docenten vaak opgewacht door een groot comité van oma's, opa's, ouders, broertjes, zusjes en vrienden. "Dan volgt de ondertekening van het diploma en een persoonlijke speech van de leraar. Vervolgens barst het feest los, inclusief toeters, vlaggen en feesthoedjes. Alles wordt uit de kast getrokken", aldus Zijlstra.

De bus waarin de docenten rondrijden De bus waarin de docenten rondrijden

Verrassing

Dat levert leuke momenten op. "Een van mijn collega's had geregeld dat wielrenster Annemiek van Vleuten een toespraak had opgenomen voor een leerling, een fanatieke wielrenster. Dat was een grote verrassing. Ook grappig: we hebben één opa en oma al bij drie huizen gezien. Zij hebben maar liefst drie kleinkinderen die geslaagd zijn, dus we komen ze steeds opnieuw tegen."

Intensief

Het zijn bijzondere dagen, vindt Zijlstra. "Het voelt een beetje of we op schoolreisje zijn. Heel gezellig. Maar het is ook best intensief. Aan het eind van de dag zijn we echt moe. Maar ik zie alleen maar blije mensen. Dat maakt alles goed."

Alle huisbezoeken zijn via een livestream op YouTube te volgen, zodat de leerlingen ook elkaars uitreikingen kunnen zien. Rond 19.00 uur wordt het laatste diploma uitgereikt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore