Ga naar de inhoud
Sportscholen open

Weer naar de sportschool: hoe voorkom je blessures?

1 juli gaan de sportscholen weer open Beeld © iStock

De sportscholen openen eindelijk weer hun deuren. Voor wie geen sportklasjes in de buitenlucht heeft gevolgd of niet thuis met gewichten aan de haal is geweest, gaat het nu dus weer écht beginnen. Waar moet je op letten als je morgen je sportschoenen afstoft?

In je lijf gebeurt een hoop als je stopt met trainen. Na een maand stilzitten kan de maximale zuurstofopname tot 14 procent afnemen. Dat betekent dat je minder lang intensief kunt sporten. Daarnaast gaat je spierkracht achteruit: na twee tot drie maanden dit tot 12 procent afgenomen zijn.

Rustig aan

EditieNL sprak na de eerste lockdown hierover met Marion Nagelhout van sportschool HIER!  Zij denkt dat veel mensen het sporten gaan onderschatten. "Ze denken waarschijnlijk dat ze wel gewoon verder kunnen gaan waar ze zijn gebleven, maar dat gaat vies tegenvallen. Ik raad aan om het rustig aan te doen."

 

Rutte:
Lees ook:
Rutte: sportscholen, sauna's, sportkantines en casino's per 1 juli open

Haar sportschool speelt niet specifiek in op de mensen die er lang tussenuit zijn geweest. "We hebben geen back-to-the-gym-programma. Maar de instructeurs die lessen geven en rondlopen zullen uiteraard vragen stellen en peilen hoe het ervoor staat. We adviseren de sporters vooral om het rustig aan te doen. Pak wat minder gewicht, loop wat minder hard. En als mensen echt helemaal opnieuw beginnen, dan raden we een nieuwe intake en een conditietest aan."

Blessures

Fysiotherapeut Richard Smith wijst op de risico's voor meer blessures. "Je weet waar je van houdt en ook waar je grenzen liggen. Alleen die grenzen worden nu sneller bereikt. Dat leidt tot blessures. Dus luister goed naar je eigen waarschuwingssysteem", zegt hij tegen Editie NL.

Dat kan best lastig zijn, weet hij. "Vooral als de instructeur heel enthousiast is. Ik vind het dan ook belangrijk dat sportscholen goed meekijken."

Bekijk hier de video die we na de eerste lockdown maakten:

02:19