69ste verjaardag

André Hazes in Lego-vorm te bewonderen op de Dam

30 juni 2020 12:08 Aangepast: 30 juni 2020 12:21
Hazes zit op een van de betonblokken op het plein Beeld © Instagram Frankey

Op de Dam in Amsterdam pronkt sinds vandaag een Lego-versie van André Hazes. Het kunstwerk is gemaakt door streetartkunstenaar Frankey en geplaatst op de dag dat Hazes 69 jaar zou worden.

Frankey heeft Hazes, die in 2004 overleed, nagemaakt in zijn kenmerkende zwarte pak, inclusief zonnebril, bakkebaarden, hoed en microfoon. Hij zit midden op het plein, op een van de betonblokken die bedoeld zijn om aanslagen met voertuigen te voorkomen.

De ondernemersvereniging op de Dam heeft de kunstenaar gevraagd om een van de blokken te verfraaien. "De Dam is zo'n mooie plek. Het is zonde dat die grijze, lompe blokken daar staan", vertelt Frankey aan Editie NL. "Aan mij de vraag of ik daar iets op kon verzinnen."

Logische keuze

Wat hij zou maken was voor Frankey geen moeilijke vraag. "Op zo'n iconische plek moet natuurlijk een Amsterdams icoon komen, zoals Hazes. Iedereen kent hem, van jong tot oud. Ik ben zelf groot fan. Dat het vandaag ook nog eens zijn geboortedag is, maakt het nog mooier. Alles komt samen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rachel Hazes en kids eren André Hazes op verjaardag

Hij heeft gekozen voor een Lego-versie van de volkszanger omdat de betonblokken hem dankzij de bolletjes doen denken aan de speelgoedblokjes. "Hazes doet het ook erg goed als legomannetje, omdat hij zo'n iconisch stijlfiguur was. Met dat hoedje, de bakkenbaarden en de microfoon zie je direct dat hij het is. Er was weinig voor nodig", aldus Frankey.

Meer blokken opfleuren

Hij hoopt dat de gemeente besluit ook de andere betonblokken op de Dam op te leuken. "Ze staan schots en scheef en van sommige exemplaren zijn stukken af. De afgelopen tijd vielen ze nog eens extra op omdat het zo rustig was op de Dam. Grauwig werd het ervan. Dus wat mij betreft is er verbetering mogelijk." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore