Probleem

Ganzenoverschot bestrijden? Eet meer gans: 'Meest veelzijdige stukje vlees'

30 juni 2020 10:26 Aangepast: 01 juli 2020 18:20
Vooral grauwe ganzen zijn er veel in Nederland Beeld © ANP

Nederland kampt al jaren met een overschot aan ganzen. Dat begint een steeds groter probleem te worden. Een mogelijke oplossing is meer ganzenvlees eten. Maar is dat wel aan te raden?

Er zijn meerdere pogingen gedaan het ganzenoverschot in Nederland de kop in te drukken, maar desondanks is het aantal in een jaar tijd ruim verdubbeld. Dat is een probleem, want de dieren brengen schade aan de akkers van boeren, met 2,5 miljoen euro schadevrijstelling per jaar als gevolg. Ook laten ze veel poep achter.

Grauwe gans

De grauwe gans vormt het belangrijkste probleem, weet Erik Koffeman van Faunabeheereenheid Gelderland. "Tijdens de laatste telling in 2018 waren het er 570.000, waarvan 70.000 in Gelderland. Dat willen we terugbrengen naar een acceptabel aantal: ongeveer 30.000."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Te veel schadevergoeding Friese boeren voor ganzen'

Er zijn volgens Koffeman meerdere pogingen gedaan om met provincies en organisaties een landelijke aanpak op te stellen, maar het overschot is er nog steeds. "Nu wordt er vanuit Europa gewerkt aan een oplossing, want niet alleen Nederland heeft last van dit probleem."

Bestrijding

Er zijn verschillende manieren om ze te bestrijden. "Je kan ze snel en pijnloos vergassen in een truck, maar dat doen we liever niet. Het is een controversiële methode. Een andere manier is het schudden en doorprikken van de eieren in de nesten. Maar we mogen vaak de broedplekken niet in en het werkt alleen als je negentig procent van de eieren doorprikt."

"Een ander optie is de ganzen afschieten, maar dat is een tijdrovende bezigheid en jagers willen niet een soort vuilnisman worden van ganzen."

Ganzenvlees eten

Wel zou het promoten van het eten van ganzenvlees een interessante optie kunnen zijn. "Jagers willen namelijk nooit meer afschieten dan ze kwijt kunnen in de verkoop. Als mensen meer ganzen zouden eten, zouden jagers meer kunnen afschieten met als gevolg een afname in het aantal ganzen in Nederland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gezocht: levende vogelverschrikkers die ganzen moeten verjagen

Dat ganzenvlees momenteel niet vaak op het menu staat, komt volgens Esther van Leeuwe, chef van Restaurant aan Huis in Krimpen aan den IJssel, doordat we er niet bekend mee zijn. "Wat de boer niet kent, dat eet hij niet. Ganzenvlees was ooit een populair gerecht, maar toen het dier beschermd werd is men het vergeten."

Veelzijdig stukje vlees

Van Leeuwe vindt het een goed idee om daar verandering in te brengen. "Het eten van ganzen is beter voor het milieu dan varkens of kippen uit de bio-industrie. De verschillende onderdelen van de gans zijn bovendien erg goed bruikbaar. Gans is eigenlijk echt het meest veelzijdige stukje vlees."

Waar je bij het bakken op moet letten, is dat het vlees niet te taai wordt. "Dat gebeurt snel omdat het een vrij mager dier is. Daarom moet je ganzenvlees altijd op laag vuur langzaam opbakken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore