Nieuwe specialiteit

Lichtstad krijgt eigen streekproduct: de Eindhovense bol

29 juni 2020 16:35 Aangepast: 29 juni 2020 18:33
Deze bol moet de specialiteit van Eindhoven worden Beeld © Editie NL

We hebben de Bossche bol, de Zeeuwse bolus en de Limburgse vlaai. Maar wat eet je als je in Eindhoven bent? Misschien binnenkort wel de Eindhovense bol. De lekkernij moet volgens een patissier hét streekproduct van Eindhoven worden. 

Room, karamel, vanille en crumble. De Eindhovense bol bestaat uit niets dan zoetigheid. De bol is een initiatief van Yuri Ivanov, patissier bij Art Pastry. "Ik werk al lang in een Eindhovens restaurant als patissier en weet inmiddels wat de mensen hier lekker vinden", zegt hij tegen Editie NL.

Net zoals Bossche bol

Ivanov miste een plek in Eindhoven waar je goed gebak kunt halen. "Ik wil iets speciaals maken voor de Eindhovenaren. Iets wat met de stad kan worden geassocieerd, zoals de Bossche bol. Het zou geweldig zijn als deze bol net zo bekend wordt."

De Eindhovense bol is gevuld met room De Eindhovense bol is gevuld met room

De patissier heeft zich laten inspireren door 'shoux', een specifiek soort Frans gebak. "Dat is een lastige naam voor Nederlanders. Dus ik dacht: waarom niet gewoon de Eindhovense bol? Dat is lekker toegankelijk."

Is het wel een streekproduct?

Culinair deskundige Julius Jaspers vindt de nieuwe bol niet bepaald onder de categorie 'streekproduct' vallen. "Bij streekproducten denk ik aan iets wat wordt gemaakt van ingrediënten uit de streek. Zoals Drentse bruine bonen. Die worden daar echt geteeld."

Historische waarde

Als het product niet uit de streek komt, moet het volgens Jaspers historische waarde hebben om een streekproduct genoemd te worden. "Neem de Bossche bol. Die heeft echt een geschiedenis en wordt altijd geassocieerd met Den Bosch, en andersom. Ze worden ook in andere plaatsen gemaakt, maar je associeert ze heel sterk met Den Bosch."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Bosschebollenvlaai: Limburge en Brabantse bakkers voegen lekkernijen samen

Wel vindt hij het een grijs gebied. "Want hoeveel jaren moeten eroverheen gaan en hoeveel mensen moeten het kennen voordat het echt als streekproduct kan worden bestempeld?"

Marketingtruc

Toch is hij van mening dat de Eindhovense bol voorlopig nog niet in het rijtje streekproducten thuishoort. "Ik vind die patissier vooral een slimme marketeer. De bol bevat geen ingrediënten uit de streek en heeft ook geen historie, want wat heeft-ie  met Eindhoven te maken? Past het product echt bij de regio en is het heel eigen? Ik denk het niet. Maar slimme marketing is het wel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore