Meldpunt

Recordaantal meldingen van ufo's boven Nederland: 'Het is bespreekbaarder'

29 juni 2020 13:05 Aangepast: 29 juni 2020 16:34
Sinds Elon Musk SpaceX-satellieten de lucht in schiet, zijn er meer meldingen van ufo's Beeld © ANP

De eerste vijf maanden van 2020 is er een recordaantal meldingen binnengekomen bij UFO Meldpunt Nederland. Volgens Alex Griffioen van het meldpunt doet de nuchtere Nederlander tegenwoordig minder lacherig over het onderwerp.

Van januari t/m mei zijn er in Nederland 921 meldingen gedaan van onge√Įdentificeerde vliegende objecten (ufo's). Dat is een record. Sinds de oprichting van UFO Meldpunt Nederland in januari 2011 zijn er in totaal 9.180 meldingen gedaan.

Starlink

Het meldpunt heeft twee verklaringen voor de toename in het aantal meldingen. De eerste is Starlink, het satellietnetwerk van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX. Dit is een project van Elon Musk, waarvoor mini-satellieten in een baan om de aarde worden gebracht. "Per lancering worden er zestig satellieten de lucht in geschoten. Dat levert een sliert van lichtjes op", vertelt Alex Griffioen van UFO Meldpunt Nederland aan Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat is het? Defensie VS deelt beelden van ufo's

Die lichtjes worden door veel mensen opgemerkt. "Sinds het project van Musk is gestart zien we een toename in het aantal meldingen. Soms krijgen we wel dertig meldingen op een dag van hetzelfde verschijnsel."

VS

Wat ook bijdraagt is de aandacht voor ufo's in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft in april drie video's van ufo's naar buiten gebracht. "Het heeft veel ruchtbaarheid gekregen in de media. We merken dat het onderwerp bespreekbaarder is geworden. Daardoor zijn mensen meer geneigd meldingen te doen."

Minder lacherig

Griffioen merkt dat dat de toon waarop over het onderwerp gesproken wordt verandert. "Mensen doen er minder lacherig over. Dat merk je aan de toon van journalisten tijdens interviews, maar ook aan de manier waarop mensen online op artikelen over ufo's reageren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse marine erkent ufo's op archiefbeelden cockpit

De meerderheid van de melders bij UFO Meldpunt Nederland gelooft dat buitenaards leven onze planeet bezoekt. "Wij vragen dat bij elke melding, en 52 procent geeft aan erin te geloven. Dat aantal is door de jaren constant gebleven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore